Защо денят започва така? Не са открити двамата български граждани, издирвани

...
Защо денят започва така?
Не са открити двамата български граждани, издирвани
Коментари Харесай

Предоговаряне на Плана и запазване на Мариците. Ще успеем ли?

Защо денят стартира по този начин?

Не са открити двамата български жители, търсени в турските градове Антакия и Искендерун, оповестиха от външното ни министерство. Българското посолство в Анкара е отправило искане към турското здравно министерство има ли потърпевши български жители, настанени в лечебни заведения. В Консулската работа към посолството има организация, при потребност изключително да се одобряват заявки за документи за пътешестване на български жители, искащи да се изтеглят. Броят на починалите в опустошителните трусове продължава да нараства и те към този момент са над 12 хиляди. Повечето жертви са в Южна Турция - 9057, ранените са над 52 хиляди, а повече от 6000 здания са съпоставени със земята при двете мощни трусове в понеделник. Нараства и вълната на взаимност по света - чрез изпратени доброволци, материална и финансова помощ, в това число от България. Над 780 хиляди лв. са събрани до късно нощес в банковата сметка, отрита от Българския червен кръст в помощ на потърпевшите. Изпратени са и SMS за над 250 хиляди лв..

След Париж украинският президент идва в Брюксел, с цел да взе участие в изключителната среща на водачите на страните от Европейския съюз. Форумът е отдаден на Украйна, миграцията и икономическото положение на Европейския съюз. България ще бъде показана от президента Румен Радев. В началото на срещата европейските водачи ще обсъдят военната и финансовата помощ за Киев, потреблението на замразените съветски активи в размер на 300 милиарда $ за възобновяване на Украйна, както и подвеждането под правосъдна отговорност на Путин и отговорните за военните закононарушения. От съображения за сигурност към момента няма детайлности към наличието на Зеленски. Неофициално обаче, като се изключи че ще се включи в срещата на водачите, се чака той да произнесе тирада в Европейския парламент. Президентът Радев пък ще запознае останалите водачи със усилването на антибългарската акция в Северна Македония.

Белият дом съобщи, че Китай разполага с световен флот от балони за шпионаж, сходни на този, който беше свален предходната седмица, откакто прелетя над Съединените щати, предава Агенция Франс Прес. " Всички тези балони са част от китайски флот от балони, създадени за осъществяване на шпионски интервенции ", съобщи прессекретарят Карин Жан-Пиер пред кореспонденти на борда на Air Force One. По думите му " През последните няколко години китайски балони са били забелязвани над страни на 5 континента. " Американски изтребител смъкнаха китайски шпионски балон, който прелетя над страната. Китай твърди, че балонът е бил отклонил се летателен уред за наблюдаване на времето без военна цел. Sъединените щати настояват, че балонът е бил комплициран височинен шпионски уред. 

Подробно за тематиките от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в:  -  -  

Какво ни впечатли доскоро?

" Жертвите на принуждение би трябвало да се борят със зъби и нокти, с цел да излязат от тази история " - това е посланието, което режисьорът Мартин Макариев желае да насочи с новия си филм " Игра на доверие ".

А какво ще кажете за това?

България не може да извърши поетите задължения за понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, съобщи през вчерашния ден вицепремиерът Атанас Пеканов. Той удостовери, че работата по предоставеното от Народното събрание предоговаряне на проекта в частта за енергетиката, е в ход:  " Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и обществените сътрудници работят по това България да изготви в унисон с решението на Народното събрание обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че сега ние не можем да осъществим намаляването на излъчванията - нито за предходната година, нито за тази, заради настоящата енергийна обстановка ". 48-ият парламент задължи държавното управление да промени Националния проект за възобновяване и резистентност. До края на март то би трябвало да " предприеме всички нужни дейности ", с цел да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 г. 

Ето за какво ви питаме:



Гласувайте и коментирайте по тематиката в страницата на подкаста. Най-интересните ваши отзиви ще цитираме в обедния новинарски Podcast тъкмо в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете персонално да споделите мнение по тематиката, да изпратите вест или да предложите концепция, пишете ни на e-mail [email protected], като оставите име и телефон за противоположна връзка. Ние четем всички мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР