Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на

...
Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на
Коментари Харесай

БСП: Защо държавата не иска едно печелившо дружество – летище „София“?

Защо страната се отхвърля от ръководството, контрола и облагите на едно добре разрастващо се сдружение? Понеже няма до момента годен отговор, ние предлагаме план на решение, с което да задължим Министерски съвет да приключи дейностите по даване на концесия на летище „ София “. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков от парламентарната естрада. Той акцентира, че индикаторите на летището са във възходяща позиция. „ Летище „ София “ е на облага. Има нарастване при постоянните вътрешни линии, постоянните интернационалните линии, чартърните полети, бизнес полетите, товарните полети.

Зарков е безапелационен, че нищо не оправдава и не е оправдано да се отдават на концесия услугите от създаден и печеливш актив.

„ В летище София към този момент са вложени повече от 900 млн. лева в инфраструктура. Тази инфраструктура ще донесе наготово единствено преимущества и изгоди за бъдещия концесионер, без той да е вложил нищо “, добави Зарков. Той изясни, че е построена линия на метрото до летището; издигнати са пътища до летището; построен е Терминал 2 и писти. „ Т.е., нужда от огромна инвестиция в съответния случай не е налице. Световната процедура изисква на концесии да бъдат отдавани единствено такива активи, които не са в задоволителна степен създадени и печеливши и които страната не може да употребява пълноценно и дейно, заради нуждата от огромна инвестиция на обществени финансови средства или липса на технологии, само че в съответния случай, налице не е нито една от тези две хипотези “, акцентира националният представител.

"След концесията ще се понижат обществените придобивки и отпуските на чиновниците, а също и техните трудови хонорари. Сега чиновниците на летището са към 2300, само че съгласно практиката и мнението на специалисти, най-вероятно след концесията личният състав на летището ще бъде понижен с най-малко 1000 индивида “, изясни Зарков.

Той Зарков съобщи, че повече от половината летища в европейски столици са благосъстоятелност на страната. „ Отдаването на концесия на печелившото летище „ София “ за да се финансира друго сдружение - БДЖ, което е губещо, е цялостен парадокс и няма аналог в международната процедура “, безапелационен е той. Според него е недопустимо и нецелесъобразно проблемите на губещото БДЖ да се вземат решение за сметка на печелившото летище „ София “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР