Защо четирилистните детелини са заредени с толкова много късмет? Може

...
Защо четирилистните детелини са заредени с толкова много късмет? Може
Коментари Харесай

Колко редки са четирилистните детелини в действителност?

Защо четирилистните детелини са заредени с толкоз доста шанс? Може би просто тъй като са толкоз редки. По формулировка намирането на такава е доказателство, че сте удостоени с малко повече шанс за деня.

Но какъв брой редки са те в реалност? Една известна статистика сочи, че четирилистните детелини са към една на 10 000. Това ги прави към 500 пъти по-редки в съпоставяне да вземем за пример с червенокосите хора. Това обаче не е изцяло правилно по няколко аргументи.

Първо, цифрите са относително по-оптимистични. През 2017 година екип от откриватели, работещи за уеб страницата Share the Luck, извършвата разбор на цели 5,7 милиона детелини и откриват, че вероятността да се откри четирилистна детелина в действителност е по-скоро едно на 5000. Т.е. възможностите ви се усилват на процедура двойно по отношение на класическата статистика.

Но даже и в този случай има още фактори. При някои типове детелина - и при деликатно обмисляне на околната среда - възможностите за развъждане на спомагателен лист могат да бъдат доста по-големи.

" Селекционерите са подбрали сортове, при които до 50 % от листата са с четири листчета ", споделя Джон Фрет, шеф на ботаническата градина на университета в Делауеър, пред Марта Стюарт. " В комбиниране с обстоятелството, че детелината се популяризира посредством подземни стъбла, огромен сектор от нея може да пораства с нараснала дарба да създава повече листчета, което усилва възможностите да откриете неуловимата четирилистна детелина. "

Да вземем за образец Сузи Мехитариан: австралийка, която евентуално не е могла да повярва на шанса си, когато през 2014 година се натъква на сектор с най-малко 21 четирилистни детелини в двора си. Ако ливадата ѝ беше типична, вероятността това да се случи би трябвало да е астрономическа - към едно на квинвинтилион, или 1, последвано от 78 нули.

Това звучи съвсем невероятно - и въпреки всичко научният шеф на Австралийската ботаническа градина Брет Съмъръл отбелязва тогава: " Чувам, че това се случва на всеки пет или шест години. "

Защо? По принцип съществуването на четири листа е рецесивен симптом при детелината - а при растенията такива признаци се предават още по-трудно, в сравнение с при животните. " Човешките хромозоми са в съчетани двойки, до момента в който детелините имат по четири копия на всяка хромозома в клетка ", изяснява преподавателят по естествени науки и технологии Луис Вилазон пред Science Focus.

" Генът, виновен за четирилистната детелина, е " рецесивен ", което значи, че растението ще създаде четири листа единствено в случай че има ген за четири листа на всичките четири хромозоми, което е рядко срещано събитие. "

В случая на Мехитариан обаче се е случило нещо доста извънредно. " Доминантните генни характерности на растението не са включвали три, а четири листа, което усилва възможностите това да се случи в един сектор ", изяснява Съмъръл.

" Не са правени доста проучвания в тази област, тъй че никой не знае за какво се случва това ", прибавя той.

Разбира се, в случай че ключът е в генетиката, може би е допустимо да си създадем собствен личен шанс? Ами в случай че просто селектираме четири листа вместо три по същия метод, по който хората са основали толкоз доста други типове през хилядолетията? Но даже и през днешния ден, с технологиите за редактиране на гени като CRISPR и големия прогрес в региона на растениевъдството, четирилистните детелини остават недостижими.

" Все още нямаме отговор на въпроса за какво ", сподели предходната година Винсент Пенети, помощник в Колежа по селскостопански и екологични науки към Университета на Джорджия. Въпреки че точните генетични маркери, свързани с развъждането на спомагателен лист, са известни от повече от десетилетие, изяснява той, самите растения са по-капризни, в сравнение с допускате - в случай че изискванията на околната среда, като времето или качеството на почвата, не са 100-процента подобаващи, евентуално ще се окажете с трилистна детелина.

" [Четири листа] е в действителност сложна характерност ", споделя ръководителят на Пенети, професорът по научни проучвания от UGA Уейн Паррот. " Ако дневната светлина или температурите не са подобаващи, няма да я видите. "

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР