Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за

...
Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за
Коментари Харесай

Христо Иванов: Защо премиерът мълчи за искането на Ердоган

Защо българският министър председател и Министерство на външните работи мълчат за следващата поръчка на Ердоган за прекрояване на границите в района?

Въпросът насочи обществено водачът на "Да, България " Христо Иванов посредством Facebook страницата си, откакто през вчерашния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в Атина, на взаимна конференция с гръцкия си сътрудник Прокопис Павлопулос, изиска инспектиране на Лозанския контракт (24 юли 1923). Договорът урежда голям брой въпроси, в това число границите на новата Турска република с Гърция и с България, статутът на Проливите. Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция.

От Атина Ердоган съобщи, че "все още съществуват някои елементи във връзка с Лоназанския контракт, които не са разбрани изцяло добре. " Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия към момента нямат правото да избират своя основен мюфтия.

Изявлението му мигновено бе посрещнато остро от Павропулос. "Лозанският контракт дефинира територията и суверенитета на Гърция и Европейски Съюз и този контракт за нас не предстои на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от проверка, нито пък от актуализация. Той е годен, по този начин както е подписан, и в този документ няма място за "сиви зони ", нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са изцяло спазени, добави Павлопулос.

Продължава обаче да няма публична българска поръчка на следващата поръчка на Ердоган за прекрояване на границите в района, обръща внимание Христо Иванов.

"Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той в действителност е външен министър, само че въпреки всичко. Иначе, България поема председателството на Европейски Съюз и се гласи да стане водач на Балканите... Корупцията изяде суверенитета ", написа той.

Националният ни интерес изисква да отстояваме интернационалното право и правилото за неприкосновеност на границите против мераците за въвеждане на правото на мощния в района - било в Крим, било в Тракия и Егея, напомня той и във връзка настояването на Ердоган добавя:

"Затова е толкоз рисково, когато министър председател и президент се заиграват с премахването на глобите по отношение на Путиновия режим преди интернационалното право да е възобновено в Украйна. Затова сервилното отношение по отношение на Ердоган не е смешка. Затова е толкоз значим въпросът дали министър председател и други висши държавни и политически ръководители не са в състояние на взаимозависимост от режимите в Анкара и Москва (например през схемите към "Булгартабак " и АЕЦ "Белене "). Затова рискът от корупционното навлизане е първокачествен за националната и европейска сигурност ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР