Защо българинът вярва на конспиративни теории? Защо сме толкова уязвими

...
Защо българинът вярва на конспиративни теории? Защо сме толкова уязвими
Коментари Харесай

Даниел Смилов по Дарик: Докато политиците се борят с “джендъри” и “рептили”, реалните проблеми остават неразрешени

Защо българинът има вяра на тайни теории? Защо сме толкоз уязвими на операция и одобряваме всяка информация за чиста монета?Темата разяснява политологът Даниел Смилов в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Централния въпрос е за какво имаме вяра на такива неистини. Интересно е, че не са характерно българите. При нас го има в по-засилена форма този феномен, само че в случай че забележим демокрации като Съединени американски щати, да вземем за пример,ще забележим, че и там в политическия живот битуват тайни теории и откровени пропагандни тези, които изкривяват истината в интерес на един или различен състезател ", съобщи политологът.

" Едно общество, с цел да може да устоява на подобен вид тайни теории и пропагандна офанзива, то би трябвало да има филтри. Във Финландия има стратегии за медийна просветеност, децата още от дребни биват учени да разграничават истина отлъжа и мнение отфакт. Би било добре и в България да се учи, с цел да могат децата да се ориентират в това, което чуват от медии и други средства за всеобща информация. Това е един от дефицитите награжданското ни обучение. При нас това се преподава много фирмално. Няма го характерния фокус върху актуалната народна власт и технологии за връзка ", безапелационен е той.

" Като оставим настрани медийното и гражданското обучение, в действителност едни от главните филтри на съвремените общества на конспиративнитетеории са политическите партии. Те са тези, които са най-пряко ангажирани с полититическото обучение на хората и когато тези филтри не работят и самите те създават подобен вид информация, товае проблем ", съобщи Смилов.

" Ако си зададем въпроса за какво съветската агитация е толкоз ефикасна в България, то е тъй като хора във властта, стигащи и до президентството, прокарват тази агитация. Политическото посланичество, което би трябвало да извършва фунцията на отговорно отношение към информацията, по една или друга причина се е провалило. Не може всеки да бъде специалист по всичко, хората всеобщо разчитат на престижи и когато тези престижи ги водят в такава посока, няма какво да се чудим, че има всеобща поддръжка за много противоречиви тези ", означи той.

" Партиите се трансформират в един мегафон на сякаш гласа на народа, само че това е много подвеждащо, тъй като по никакъв метод не понижава опцията на партийните водачи да приказват по този мегафон, каквото си желаят и да го показват като позиция на обществото. Ако съществени политически партии стартират да тиражират и да печелят гласове по подообен метод, посредством тайни теории, било то за " джендъри ", " рептили " или каквото желаете, в случай че това проникне и обхване огромна част от партийната система, тя в един миг ще стартира да се бори с бели мишки и видения, които нямат общо с действителността, за сметка на същински проблеми, които са за решение. Аз имам вяра в устойчивостта на българската народна власт. Битката не е изгубена, само че не би трябвало да си затваряме очите за евентуалните компликации, които предстоят ", предизвести Смилов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР