Защитата на българския национален интерес, историческа истина и защита на

...
Защитата на българския национален интерес, историческа истина и защита на
Коментари Харесай

ИТН: Защитата на българския национален интерес, на историческата истина и на българите в РСМ е кауза

Защитата на българския народен интерес, историческа истина и отбрана на българите, живеещи в Република Северна Македония, е осъзната идея на партията ни, сподели Тошко Йорданов „ ИТН “ (ИТН) в декларация от името на парламентарната група. По думите му те няма да не помнят постъпката на „ Продължаваме промяната “(ПП), които подвигнаха ветото пред Република Северна Македония за присъединението към Европейския съюз (ЕС). Йорданов счита, че това е окуражило управляващите в Република Северна Македония да стартират " жесток гнет " върху българското население там. Побой, палежи, пукотевица по културно-информационни центрове, затваряне на самите центрове и така нататък, добави той.

 

Сега имаме следващата провокация. Група американски сенатори са внесли в американския Сенат резолюция в поддръжка на северномакедонското участие в Европейски Съюз, сподели Йорданов. Според него в нея има два текста, които са притеснителни за България. В единия се загатва съглашението сред Гърция и Република Северна Македония от 2018 година По думите му в текста обаче на никое място не са упоменати договорът за другарство и добросъседство с България и двустранните проблеми, произтекли от неговото неспазване. В другата точка, резолюцията желае от президента, държавния секретар и европейските съдружници на Съединени американски щати, да лобират за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, без други двустранни условия, което е в несъгласие с българския народен интерес, сподели още Йорданов. 

 

Какъв е този наш сътрудник, който вероятно би заел страната на друга страна, с която ние имаме действителни проблеми, попита депутатът. По думите му външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, назовава към момента не признатата резолюция „ вятър в платната “. 

 

Той уточни, че съветът на българския дипломат в Съединени американски щати към Министерството на външните работи е бил да не вършим нищо. Той би трябвало да бъде пратен незабавно в непрекъснат отпуск и на негово място да се изпрати същински българин и професионален посланик, добави Тошко Йорданов. 

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР