Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за

...
Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за
Коментари Харесай

Министър Карамфилова освободи общините Карлово, Марица и Калояново от заплащане на отчисленията за депониране на отпадъци, образувани при отстраняването на последиците от наводненията

Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на депонирания боклук, които сега са 95 лв. на звук.

Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, за което още през днешния ден издаде заповед.

Според напътствията в заповедта при депониране на отпадъците, формирани при отстраняването на последствията от наводненията на територията на общините Карлово, Марица и Калояново, няма да се заплащат отчисления от такси. Съгласно Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) общините заплащат отчисления в размер на 95 лева./тон по чл.64 и обезпечения почл. 60 от ЗУО, които се дефинират от притежателите на депата.

За да се предотвратят екологични вреди и нерегламентирано изхвърляне на боклуци, ще се упражнява повишен надзор на количествата и типа на депонираните боклуци, формирани в следствие от отстраняването на последствията от наводненията на територията на засегнатите общини.

Сред дейностите, които Министерство на околната среда и водите подхваща, е и ускорена процедура за отделяне на краткотрайни площадки за едрогабаритни битови боклуци. В тази връзка шефът на РИОСВ-Пловдив осведоми кметовете за нуждата от обезпечаване на такиви площадки за събиране на отпадъците от бедстващите обитаеми места.

Това ще разреши на семействата безплатно да предават едрогабаритни боклуци (електрическо и електронно съоръжение, биоразградими и др.отпадъци), до достигането им до лица, притежаващи съответните разрешителни/регистрационни документи по Закона за ръководство на отпадъците.

Действията, които следват от заповедта на министъра на околната среда и водите, са част от помощта на държавното управление към потърпевшите и локалната власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР