Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е,

...
Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Засега в България няма случай на мистериозния хепатит

Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае тъкмо какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували през последния месец внезапно утежняват общото си положение - признаците са мощно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси на Столичната община.

По думите му след разбор на случаите в международен мащаб излиза наяве, че всяко десето дете кара тежко това положение.

" В рамките на дни се развива заболяването, би трябвало да се наблюдава положението. Аденовирус е в основата на този хепатит, само че не е 100 % несъмнено. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като визира най-вече децата до 3-годишна възраст. Има лекуване с антивирусен препарат, който работи ", добави проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му има възможност да бъдат наранени и очите, вероятни са и недоволства на храносмилателната система.

" Спиртните кърпички тук не работят. Важно е миенето на ръцете при децата и прилагане на кърпички с хлор. Предава се с ръце и повърхности ", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Той предвижда, че няма да има тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората по отношение на пролетния сезон да не вървят по тревите и междублоковите пространства.

" Проверявайте детето след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик ", разясни проф. Тодор Кантарджиев и акцентира, че коронавирусът не си е отишъл.

Според него дребната численост на случаите се дължи на мощно занижения брой проучвания и дребното внимание, което се обръща на заболяването.

" Вирулентността на микроба отслабна фрапантно, минал е през по-голямата част от популацията, който е бил имунизиран с бустерна доза не го е усетил, поучавам възрастните хора, които 2 години се пазиха най-после на лятото да се имунизират ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР