Засега пазарът на новата мания в мрежата повече прилича на

...
Засега пазарът на новата мания в мрежата повече прилича на
Коментари Харесай

NFT - бизнес за милиарди или въдица за наивници СНИМКИ

Засега пазарът на новата фикс идея в мрежата повече наподобява на Дивия запад, в сравнение с цифров хъб за създателите и почитателите им



Новата фикс идея в мрежата се споделя NFT и всички са част от нея. Художници, илюстратори, звезди и инфлуенсъри - всички те са надпреварват да оферират картинки на онлайн купувачи за съществени суми. Какво обаче е NFT и дали бизнес империята за милиарди не е просто следващият балон?

NFT е технологията, която трансформира цифрови творби на изкуството и други образни материали в уникален, неповторим актив, който може елементарно да се търгува посредством блокчейн системата.



Това ще рече, че потребителят, който купува NFT, може елементарно да удостовери, че тъкмо той е притежателят на едно цифрово произведение. В ерата на интернет и образните артикули това се оказва основно, защото стотици милиони консуматори употребяват известни изображения, чиято благосъстоятелност и първоизточник постоянно не могат да бъдат проследени.

NFT в дословен превод значи „ незаменимите токени “. Те са елементи от цифрово наличие, което е обвързвано към блокчейн система - технологията, която стои зад виртуалните валути като биткойн и Ethereum. За разлика от NFT, криптовалутите са заменими, което значи, че те могат да се заменят или обменят с други виртуални валути на същата стойност, тъкмо както обичайните хартиени пари.

Въпреки че технологията зад този развой не е нещо ново, NFT станаха извънредно известни през последните месеци. Според Майк Щайб - изпълнителен шеф на Artsy (най-голямата платформа за онлайн изкуство), част от този интерес идва от хора, които се любуват да поддържат работата на самостоятелни създатели посредством пазаруване на работата им. Това най-малко е първичната концепция.



Към момента пазарът на NFT повече наподобява на Дивия запад, в сравнение с цифров хъб за създателите и почитателите им. Големите пари, които са завъртяха в бранша, привлякоха хиляди търговци, които търсят бърза облага, както и още повече измамници, които са подготвени да се възползват от новата световна фикс идея. Всички те съумяха да трансфорат пазара на NFT в един от най-опасните за потребителите единствено за няколко месеца.

Причината е, че всеки може да сътвори незаместим токен. Всичко, което е належащо, е цифров портфейл, малко количество Ethereum и връзка към платформа за продажба на NFT, където потребителите могат да качват наличие, което да обръщат в криптоизкуство. Само през 2021 година пазарът генерира продажби на стойност над 25 милиарда $.



И в случай че NFT стартира като метод да бъдат подкрепени създателите, сега нервността основава тонове имитации. Стотици измамници копират известни изображения или компютърно генерират картинки, влагат малко пари в реклама и ги продават като NFT за съществени суми. Практически всичко, което може да се покаже на екрана на смарт телефона или компютъра, може да се трансформира в NFT изображение - стига да има купувачи за него.

Така да вземем за пример, първата обява (или по-скоро фотографията от нея) на основателя на Twiter Джак Дорси беше продадена за 2.9 млн. $. Видеоклип, показващ забивка на баскетболната звезда Леброн Джеймс, бе продаден за над 200 000 $, а NFT версията на известно GIF изображение на летяща котка отпреди 10 години пък бе продадено за 600 000 $. У нас манията също бързо набира мощ. Фолк дивата Андреа стартира да продава свои фотоси като NFT. Тя е оповестила на търг 8 фотографии, които варират от 260 до 1300 $. Редица други родни актьори, измежду които изпълнителят Венци-Венц от известния дует пуснаха свои изображения за обмен.



Дори отвън десетките хиляди измами с NFT, новата криптомания има няколко огромни минуса. Първият е обвързван с това какво и по какъв начин тъкмо купуваме. Важно е да кажем, че покупката на NFT не значи, че изображението става наше в класическия смисъл на думата. Фенът, който ще купи някоя от фотосите на Андрея да вземем за пример, няма да държи правата върху нея, да я дава против възнаграждение, нито ще може да изисква пари от всеки, който реши да я употребява за комерсиални цели. Това е по този начин, тъй като NFT просто удостоверява посредством блокчейн протоколите кой е първичният притежател, само че под никаква форма не трансформира изображението, което е купил, в такова със непокътнати и извънредни права.

С други думи, откакто купим NFT, опциите ни за облага от него са лимитирани само до препродаването му и рекламирането, като цифровият актив на процедура се трансформира в скъпо занимание. Експертите по изкуство са безапелационни, че NFT мъчно може да мине и за колекционерска фикс идея тъкмо тъй като изображенията няма по какъв начин да бъдат предпазени напълно за купувача.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР