Засега няма категорично мнение за приравняване на резултатите от антигенните

...
Засега няма категорично мнение за приравняване на резултатите от антигенните
Коментари Харесай

Здравният министър връчи ключовете на още 20 линейки за Спешна помощ

Засега няма изрично мнение за приравняване на резултатите от антигенните проби към PCR тестванията. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, откакто връчи ключовете на 20 нови коли за спешна помощ на представители от Спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

За приравняването на резултатите от двата типа проби има европейска рекомендация, съгласно която антигенните проби могат да се употребяват за скрининг и по-късно да се удостоверяват с PCR тест. Има подозрения за тяхната 100-процентова акуратност, само че мнението на специалистите клони към приравняване.

Аз съм труженик на приравняването им, само че няма да натрапвам мнението си, акцентира министър Ангелов, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако бъдат приравнени тестванията, те също ще станат част от ежедневната национална статистика.

Относно новите коли за спешна помощ, те са по план " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ", финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година От плануваните 400 коли за спешна помощ по плана, до момента са доставени 260.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Проектът за рационализация на Спешна помощ продължава, като в огромна част от регионите са подписани контракти за строителство и строителен контрол на идните градежи.

" Надявахме се до края на годината да можем да стартираме, само че се оказа, че в една от компаниите има много заболели чиновници. И въпреки всичко се надявам, че ще стартираме скоро ", разгласи Ангелов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Детските градини и яслите може да проработят още в понеделник, стана ясно още от думите му. Министърът заяви, че е подготвен да разпише заповед за отваряне им, в случай че данните за разпространяването на ковид у нас продължат в сегашните граници.

" След въвеждане на по-строгите ограничения към този момент се следи наклонност за понижаване на новозаболелите и наклонност за понижаване на натиска към лечебните заведения. Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица в случай че по този начин вървят трендовете, те от понеделник ще отворят ", съобщи проф. Ангелов.

По-рано през днешния ден и кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община има подготвеност от 14 декември детските градини и ясли още веднъж да отворят порти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР