Засега не се обмисля удължаване на учебната година, нито обявяване

...
Засега не се обмисля удължаване на учебната година, нито обявяване
Коментари Харесай

Засега не обмислят отлагане на изпитите и матурите

Засега не се обмисля удължение на образователната година, нито оповестяване на нулева година. Това стана ясно от думите на просветителния министър Красимир Вълчев в изявление по Нова телевизия, извършено отдалечено поради изключителната обстановка в страната по отношение на разпространяването на ковид.

Не се планува и смяна в датите на изпитите, които предстоят - за 7, 10 и 12 клас. Припомняме, че матурите за десетокласниците ще се първите въобще съгласно новите образователни проекти. Промяна в датата на изпитите би била обвързвана и с работата на университетите и по тази причина би трябвало съществено съображение, както и диалози с управленията на вузовете.

" Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което би трябвало да вземем, е за пролетната почивка ", изясни той и уточни, че се обмисля ограничение на пролетната почивка до почивните дни към Великден.

До през днешния ден приблизително има по 12 неприсъствени дни поради грипните ваканции. С новите 10 дни, оповестени към този момент, поради ковид стават общо 22.

" Във всички случаи отиваме във разновидността, в който няма да е задоволително образователното време за пълноценно асимилиране на материала. По всяка една дисциплинираност имаме 60% преподаване на нови познания и 40% затвърдяване на познания ", съобщи министърът на образованието.

Над 90% от учебните заведения ще започват разнообразни форми на отдалечено образование от понеделник, съобщи оптимистично Вълчев. Целта е да минимизират загубите.

Формите са най-общо две - виртуална класна стая или възлагане на задания и самоподготовка. В министерството се надяват до вторник - сряда да се обзет съвсем всички деца.

Няма да се пишат отсъствия от първите дни.

Като предизвикателство остава образованието на тези деца, които са от фамилии, в които липсва отношение към образованието, уточни министърът. Той призна и че би било мъчно и отдалеченото образование и на най-малките възпитаници без присъединяване на родителите. Те би трябвало да бъдат в електронна връзка с учителите, с цел да могат посредством тях тя да разпореждат задания на децата, изясни министърът. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР