Заседанието на Общото събрание на ООН за резолюцията за геноцида

...
Заседанието на Общото събрание на ООН за резолюцията за геноцида
Коментари Харесай

Заседанието на ООН за резолюцията за геноцида в Сребреница се отлага

„ Заседанието на Общото заседание на Организация на обединените нации за резолюцията за геноцида в Сребреница се отсрочва “.


Това заяви посланикът на Босна и Херцеговина (БиХ) в Организация на обединените нации Златко Лагумджия, заяви Blick.

„ В момента знаем, че съвещанието няма да се състои на 2 май, тъй като през днешния ден изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, в случай че държавите-членки на Организация на обединените нации, имат други оферти по текста. Общото заседание сигурно ще бъде след 6 май, според от графика на сесиите, който ще узнаем на 29 април. И задачата на БиХ в Организация на обединените нации взе участие в това решение, тъй че тези, които се нуждаят от време, или тези, които са подготвени за по-добро схващане на текста на резолюцията, че като група другари и спонсори на резолюцията, те са отворени за по-нататъшни съвещания “, сподели Лагумджия.

Сръбският президент Александър Вучич, който също е в Ню Йорк, не пропусна да се изкаже във връзка отлагането на съвещанието.

„ Тази вечер организирахме среща с 5 европейски страни, които считаме за допустимо другарски настроени и които няма да гласоподават както е подредено. Ще продължим да работим и незабавно щом се върнем в Белград, ще изготвим проект по какъв начин да работим в Белград. Ще поканим африканските и тихоокеанските страни да бъдат техни домакини. Това е нещо, което можем да създадем, с цел да се борим безусловно всеки ден “, сподели Вучич.

Сръбският президент, който е съперник на приемането на резолюцията, твърди, че Съединени американски щати и Германия оказват напън върху група страни, за приемането на документа.

Позицията на формален Белград по отношение на геноцида в Сребреница е, че терминът „ геноцид “ е разбиране, което интернационалната общественост преднамерено употребява, с цел да очерни Сърбия и народа ѝ.

БГНЕС напомня, че през лятото на 1995 година, в предпазения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 година актуалният сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред Народното събрание в Белград Вучич тогава декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат убити по 100 босненци. “ Геноцидът в Сребреница е доказан с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР