Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест и блокираха пътища в

...
Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест и блокираха пътища в
Коментари Харесай

Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на протест /снимки/

Зърнопроизводители от Северозапада излязоха на митинг и блокираха пътища в Бяла Слатина, Монтана и Видин.
" Над 90 са машините в Монтана ", заяви ръководителят на Съюза Веси Василева.
Земеделските производители във Видин са блокирали пътя за " Дунав мост 2 " и в двете направления. Около 100 - 150 машини и представители от разнообразни сектори на земеделието - растениевъдство, отглеждане на животни, пчеларство и други се намират на пътното платно.
" Нашите съществени претенции са пет, само че най-важното от тях е преразглеждане на отдръпването на възбраната за импорт освен на украинско зърно, само че също по този начин и на плодове и зеленчуци ", изясни задачата на митинга Жечко Андрейнски, ръководител на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той добави, че на този стадий не преглеждат претенции за оставки, тъй като считат, че е належащо да има държавно управление и желаят да водят разговор.
Александър Александров, член на съюза, съобщи, че " митингите в днешния ден са, с цел да могат всички тези хора, които участват, да оцелеят ".
" Няма по какъв начин продукция, създадена за един лев, да бъде продавана за стотинки. Липсата на отбрана на българското земеделие докара до следващия митинг, втори за тази година - няма кой да ни чуе ", сподели още Александров.
Протестиращите държат табели с надпис " Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие ", " Да спрем разрухата в българското земеделие ", " Без фермери няма издръжка " и др. 
Припомняме, че недоволството идва откакто Народното събрание анулира възбраната за импорт на украинско зърно. Общонационалният митинг, който е в разлчини точки на страната е с кауза-спасяване на българското земеделие.
Организаторите упорстват възбраната за импорт на слънчогледово семе, пшеница, царевица и рапица от Украйна да продължи, както и да се вкара нова възбрана - за нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна. Зърнарите приканват и за " завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР