Зърнопроизводители от област Добрич масово теглят кредити от банки, за

...
Зърнопроизводители от област Добрич масово теглят кредити от банки, за
Коментари Харесай

Зърнопроизводители от Житницата на България масово теглят пари от банки, за да изплащат ренти

Зърнопроизводители от област Добрич всеобщо теглят заеми от банки, с цел да изплащат ренти. Арендаторите обработват към 2 милиона декара, като притежателите на земята получават приблизително 107 лева за декар. Причината за настояването на банкови заеми е в неналичието на пазар и залежаването на българското зърно по складовете.

Разходите за произвеждане на единица повърхност за земеделците са нарастнали през актуалната стопанска година съвсем двойно, а предстоящата цена на семената за 2023 година е с 40% по-висока. В същото време пазар за българската продукция няма, уточни ръководителят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов.

„ На нищо няма пазар, никой не купува, паднаха цените. И на пшеницата, и на царевицата, и на слънчогледа, на всичко “.

Необичайно високо е търсенето на заеми тази година против продукция, съобщи ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„ Процентът, който се търси за ренти и застраховане през продукция е извънредно огромен. В момента от сътрудниците и банките по-скоро са подготвени да откажат “.

Според Кирил Комитов при започване на идната година се чака от Украйна да стартира импорт и на царевица, което ще затрудни още повече българските производители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР