Заразно злоКоментар на водещия Светослав ИвановУж европейци, а по улиците

...
Заразно злоКоментар на водещия Светослав ИвановУж европейци, а по улиците
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Как да искаш ред в държавата, в която по пътищата се изибват?


Заразно зло

Коментар на водещия Светослав Иванов



Уж европейци, а по улиците – все каруци, сякаш ред, а към нас безвластие и комплекси. Всички тези картини издават, че каквито и закони да напишат, възприятието, че можем да ги заобикаляме е надълбоко вкоренено в народопсихологията ни

Често си мисля, че каквото ни е в душата, такова е и на пътя. Тарикати минават по велоалеите, колоездачи режат гумите на коли за спешна помощ, в час пик по булевардите бусове стопират на аварийки. Влизаме в насрещното, тъй като не ни се чака заран.

Как да искаш ред в страната, в която по пътищата се избиваме?

Уж европейци, а по улиците – все каруци. Уж ред, а към нас безвластие и комплекси. Всички тези картини издават, че каквито и закони да напишат, възприятието, че можем да ги заобикаляме е надълбоко вкоренено в народопсихологията ни. Дори и на подсъдимата пейка, признаваш, искаш кратко произвеждане и наказването ти се понижава с една трета автоматизирано.

Това е комплексът на убиеца-самоубиец, който на завоя влиза в насрещното без да му пука, че може да отнеме живота на някого, а и своя личен. Така може би се усещат атентаторите, които правят атентати, преди да натиснат прекъсвача.

Затова не се чудете за какво по улиците тук всяка година умират повече хора от броя на убитите бойци в Афганистан и Ирак.

Това, което всеки от нас може да следи по улици, булеварди и автомагистрали се назовава тотално изтрещяване. Агресия, която е заразителна. Ако един вид може да убие човек или цяло семейство на пътя, по какъв начин да чакаме от него, че няма да посегне на жена си? Как да чакаме, че ще е почтен в дейностите си, че ще съблюдава закона, че няма да си купи книжката, че няма да даде рушвет?



И в тази ситуация баналният израз " Виновна е страната " е опрощение. Просто не зачитаме живота. Явно той не е измежду полезностите ни. Дори и гробовете се разграбват откакто си тръгнат околните. Сред толкоз безнаказаност, гражданската отговорност на безотговорните, не може да се мери с пари. Чипът е тотално развален и не знам какво би трябвало да се случи, с цел да се замислим над тези въпроси.

И дали ще удариш някого не е въпрос на шанс, а на дисциплинираност, а не на къси-дълги в лява лента, тъй като тате или чичо е купил хубава кола.

Когато върнем нормалността в нашите глави, ще стартираме да живеем в естествена среда и тогава чак в естествена страна, тъй като всичко стартира от нас. Всичко.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР