Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община

...
Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община
Коментари Харесай

Паника в Червен бряг. Стопаните започнаха да избиват прасетата си

Заразата от африканска чума по свинете провокира суматоха в община Червен бряг. Там хората към този момент започнаха да колят прасетата си, макар че най-близкото установено огнище на заболяването е на стотици километри, оповестява БТВ.

Срещу автограф в петък на семейство Христови връчили писмо от кметството в село Рупци, подписано от кмета на Община Червен бряг. В него буквално се споделя, че поради приближаващата чума по свинете следва да се изколят всички нерегистрирани свине. В противоположен случай щели да бъдат умъртвени, а стопаните ще останат без обезщетения.

„ Принудиха ни да заколим прасето за два дни да го няма. Ако ги не заколим, ще минат да ги инжектират”, споделя Геновева Христова. Така Коледата за Христови и още няколко фамилии в Рупци настъпила прибързано и с доста сълзи, а месото отишло във фризерите.

Семейство Иванови са измежду малцината, отказали да се подчинят. Получили писмото директно преди свинята да се опраси и изпаднали в потрес.

Кметът на село Рупци Георги Георгиев изяснява, че никой не бил каран принудително.

От Областната земеделска дирекция в Плевен изясняват, че категорично инструкции за кръвопролитие на животните не са издавали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР