- Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти

...
- Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти
Коментари Харесай

Втората вълна на вируса блокира български студенти в Китай

- Заради втората вълна от ковид в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България, предава Българска национална телевизия. Полети до Европа съвсем няма, а границите са затворени. Академичната година в Китай е към края си, а визите на множеството български студенти изтичат до броени дни, описват част от студентите пред националната телевизия.

" Обръщам се към вас от името на група български студенти, които сме тук на едногодишно образование в разнообразни университети на Китай и в действителност всички ние се обединихме с обща идея, тъй като напоследък сме изправени пред големи компликации с нашето прибиране в България, защото и до ден сегашен границите на Китай са затворени, което значи, че полетите са сведени до най-малко ", сподели студентката Виктория Иванова.

Колегата ѝ Веселин Найденов прибавя: " Университетите оказват огромен напън върху студентите или да изоставен общежитията след края на този учебен срок, който свършва до дни или да си платят за престоя по-нататък за месеци напред, което оказва в допълнение финансово напрежение върху тези студенти. "

От пресцентъра на министерството на външните работи са обяснили пред Българска национална телевизия, че " се работи интензивно за връщането на студентите в България и облекчение на престоя им в Китай ". До средата на юли се чака да бъде изпратен специфичен чартър за 140 души до Китай. Към момента посолството ни в Пекин е съставило лист от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски жители, които имат предпочитание да се завърнат в Европа.

Посолството на България в Пекин и генералното ни консулство в Шанхай би трябвало да спомагат на студентите и да създадат действия пред управленията на университетите, в които се образоват, за гладко престояване и помощ от битов темперамент до намиране на опция за тяхното тръгване от Китай, без това да е за сметка на студентите.

- Същевременно в британския град Лестър беше затегната карантината след внезапното повишаване на заразявания с COVID-19. Това става дни преди оповестеното от премиера на Англия Борис Джонсън огромно облекчение на ограничаващите ограничения от 4 юли.

Министърът на опазването на здравето Мат Ханкок разгласи, че всички второстепенни магазини, които отвориха преди две седмици, ще бъдат затворени от през днешния ден, а учебните заведения ще затворят порти от четвъртък. Отварянето на пъбовете и заведенията за хранене, планувано за събота, няма да стане в Лестър.

Ханкок означи, че в Лестър са регистрирани 10% от всички позитивни проби в страната през последната седмица. " Препоръчваме на жителите да останат по домовете си и да не пътуват, в случай че това не е безусловно неотложно ", сподели здравният министър на Обединеното кралство.

Затягането на карантината важи и за предградията на Лестър. При оповестяването на облекчаването на карантината от 4 юли държавното управление посочи, че при положение на поява на нови огнища на болест няма да се поколебае да вземе ограничения. Случаят с Лестър е първият на налагане на строга локална карантина. Въпреки твърдия ход на управляващите обаче мнозина повдигат въпроса до каква степен е ефикасна системата за тестване и следене и по какъв начин увеличението на случаите с COVID-19 не е видяно по-рано.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР