Заради военните действия на Русия в Украйна се очаква ново

...
Заради военните действия на Русия в Украйна се очаква ново
Коментари Харесай

Икономист: Войната в Украйна надува цената на хляба, общата инфлация ще стане двуцифрена

Заради военните дейности на Русия в Украйна се чака ново повишение на цените на хляба и хлебните произведения, защото Украйна е производител и експортьор на зърнени култури и пшеница в Европейски Съюз. Това съобщи пред „ Телеграф “ икономистът Владимир Сиркаров.

„ Това неизбежно ще докара до проблеми. Надявам се да не са прекомерно съществени, само че зависи от бързото потушаване на напрежението и нормализиране на връзките сред Украйна, дружно с Европейски Съюз, и Русия. Към днешна дата това наподобява мъчно, само че на база икономическите фактори и действителности, ще се намерят допирни точки за възобновяване на договарянията “, разяснява Сиркаров.

Той чака, че общата инфлация за някои месеци ще стане двуцифрена.

„ Прогнозите сочат, че средногодишната няма да е двуцифрена, само че има доста незнайни фактори. Така че прогноза с какъв брой тъкмо ще се усилят цените ще е чиста нечиста сделка “, изясни икономистът.

По думите му 6-7% средногодишна инфлация ще е добър сюжет.

Сиркаров е на мнение, че военните дейности в Украйна ще доведат до спомагателни стопански проблеми освен за България, само че и за Европа.

„ Ние се намираме в доста комплицирана обстановка, тъй като с изключение на здравна, енергийна и инфлационна рецесии, имаме към този момент и военна и политическа такава. 2022 година ще бъде тежка. Особено първата половина. Надеждите са военните спорове да не продължат дълго и да не са със сериозна дълбочина. Всичко зависи от това дали ще бъде потушено под някаква форма напрежението и колкото по-бързо стане това, толкоз отрицателните резултати ще са по-скромни. Все отново към този миг не би трябвало да мислим някакви апокалиптични сюжети и сюжети “, разяснява специалистът.

Той счита, че към този миг няма огромен боязън на международните тържища. Категоричен е, че даже и със санкционните режими, Европа не може да си разреши цялостна икономическа изолираност на Русия. Това ще донесе доста съществени стопански вреди на Стария континент. Икономистът счита, че е допустимо да има и спомагателни инфлационни съставни елементи върху цената на синьото гориво за потребителите.

„ Но в случай че спорът успее да бъде сподавен и енергийната рецесия – облекчена, най-много със стоплянето на времето и излизането от зимния сезон, може би ще имаме едно понижаване на цените “, разясни Сиркаров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР