Заради вдигането на тол таксите превозвачи ще повишат цените на

...
Заради вдигането на тол таксите превозвачи ще повишат цените на
Коментари Харесай

Превозвачите обжалват решението на властта за по-високи тол такси от утре

Заради повдигането на тол таксите превозвачи ще покачат цените на билетите за транспорт на пасажери, там където е допустимо и има нови публични поръчки.

Решението на превозвачите да апелират идва на фона на напрежение сред сектора и представителите на изпълнителната власт. След неколкократни национални митинги, последваха договаряния сред превозвачите и представителите на районното министерство, само че до резултати не се стигна и измененията бяха признати.

Oт 1 юли тази година се планува колите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, да заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за придвижване по пътища първи клас ще е сред 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – сред 2 и 3 стотинки. Досега цената за второкласните пътища беше с нулева такса. За тези транспортни средства от 1 януари 2023 година ставките се планува да бъдат надлежно сред 10 и 13 стотинки за автомагистрала, сред 6 и 9 стотинки за първокачествен път, а за второкласните пътища – сред 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли колите над 12 тона, които са с две или три оси, съгласно екокатегорията си, ще заплащат сред 16 и 20 стотинки за автомагистрала. Заплащането за прекосяване по първокачествен път ще е сред 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – сред 9 и 11 стотинки. За тези товарни коли от 1 януари 2023 година цените ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър прекосяване по автомагистрала, сред 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и сред 19 и 23 стотинки за второкласните пътища.

При колите над 12 тона с четири и повече оси цената на километър от 1 юли т. година ще е в границите от 15 стотинки за второразреден път за транспортно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътешестване по автомагистрала. От 1 януари следващата година цената ще е от 29 стотинки за второразреден път за най-високия евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0, I, II.

Според категорията на транспортното средство и класа на пътя рейсовете сред 3,5 и 12 тона от 1 юли ще заплащат сред 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари следващата година - сред 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона да заплащат сред 1 и 6 ст./км от юли и сред 3 и 9 ст./км от следващата година, плануват още измененията в цената за таксите за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР