Заради увеличаващия се брой случаи на Covid-19 от днес са

...
Заради увеличаващия се брой случаи на Covid-19 от днес са
Коментари Харесай

Европа затяга граничните изисквания за българи

Заради увеличаващия се брой случаи на Covid-19 от през днешния ден са в действие нови условия към българските жители за пътувания в редица европейски страни. През миналите месеци доста страни ни допускаха без никакви ограничавания поради ниското равнище на болест у нас.

Цялата територия на България към този момент е в листата на Испания на страните в риск (а освен избрани региони на страната, както беше досега). От днес за влизане в Испания се изисква документ за имунизация, негативен резултат от тест   или документ от здравно заведение, който потвърждава прекарана в последните шест месеца инфекция с ковид. Ваксинацията би трябвало да е приключена преди най-малко 14 дни, а тестванията са с годност надлежно 72 часа за PCR и 48 - за антигенен. Испанските гранични управляващи ще мерят и температурата на влизащите в страната.

Също от през днешния ден има смяна и за пътуващите до  Чехия . Изискванията към българските жители са същите - документ, негативен резултат от тест, изработен най-вече 72 часа преди пътуването, или документ, че са преболедували коронавирус. Освен това от българските жители се изисква авансово запълнен електронен формуляр, който да показват при поискване на граничния пункт. Сред новите правила за пътуващите до Чехия е условие за самоизолация за идващите без ваксина, като сред 5-ия и 14-ия ден на престояване в страната те следва още веднъж да си създадат PCR тест. Новите разпореждания не важат за директно преминаващите. За тях обаче разпоредбите промени Словения и към този момент изисква документ за имунизация или негативен резултат от тест даже от тези, които няма да обитават на територията им.

От на следващия ден нови изисквания са в действие за  Черна гора.  Там мярката влиза в действие до 10 септември и включва същите условия - негативен тест за Covid-19, документ за имунизация (няма условие за 14-дневен период) или документ за преболедуване на инфекцията. 

Кипър  също стяга условията към идващите от България. От четвъртък страната ни влезе в " алената "  зона на висок риск от разпространяване на болестта. От неимунизираните се изискват два PCR-теста с негативен резултат - единият изработен до 72 часа преди полета за Кипър и вторият - след идването на острова. Разходите за теста в Кипър също са за сметка на пътуващите, които би трябвало да останат в самоизолация до излизането на резултата. Притежаващите годен документ за имунизация против Covid-19, без значение, че България е в рисковата „ алена ” зона, ще влизат свободно в Кипър, без да вършат проби. Всички пасажери - имунизирани и неимунизирани, би трябвало да попълнят кипърския полетен формуляр в границите на 48 часа преди полета си.

От събота България е в " алената зона " и за пътешестване до Белгия . За Дания , която не е категоризирала нито една страна като " алена " за момента сме в " жълта " зона. Изискването за неимунизирани там е да се направи тест на летището при пътешестване по въздух, а при идване по суша или море – в границите на 24 часа от влизането в страната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР