Заради увеличаващите се случаи на заболяване от коронавирус (болестта COVID-19),

...
Заради увеличаващите се случаи на заболяване от коронавирус (болестта COVID-19),
Коментари Харесай

Прокуратурата пита Ананиев и Сачева какво става с коронавируса в домовете за възрастни

Заради увеличаващите се случаи на заболяване от ковид (болестта COVID-19), Върховната административна прокурата (ВАП) е поискала от здравния министър Кирил Ананиев и обществения министър Деница Сачева информация какви ограничения са взети да не се популяризира вируса в профилираните институции за даване на обществени услуги и какъв брой тези ограничения се съблюдават.
Конкретно, прокуратурата желае информацията поради медийните изявления какво става в домовете в Гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба предпазени жилища за лица с умствена назадничавост в град Банско. Изискват се данни от 13 март насам.
От през днешния ден, 5 май, стана ясно, че прокуратурата е разпоредила инспекция дома за остарели хора " Св. Иван Рилски ".
Стана ясно и, че още 16 души от вкъщи за възрастни в Кула са с ковид. Тестването стартира в неделя, тъй като на 1 май бяха регистрирани 2 позитивни проби на здравните служащи в обществения дом и на 1 домуваща. Общо 17 са случаите при възрастните хора, плюс двамата обществени служащи в дома. Областният спешен щаб във Видин е обезпечил извеждането на тези 17 домуващи в лечебни заведения. Очаква се през днешния ден инфектираните да бъдат признати в лечебни заведения в Лом, Монтана и София.
По силата на член 18а, алинея 6 от Закона за обществено подкрепяне (ЗСП) и член 40е от Правилник за използване на ЗСП, обществените услуги, предоставени в профилираните институции, би трябвало да дават отговор на избрани стандарти и критерии за местонахождение и материална база, в това число съблюдаване на санитарните и хигиеничните правила за надзор върху разпространяването на инфекции и съгласно настоящото законодателство.
Пред Нова тв кметът на село Гара Орешец разяснява, че старческите домове не са основани да живеят в тях инфектирани и към момента здрави, по тази причина инфектираните би трябвало да се извеждат. Практиката сподели, че за доста малко време се утежняват нещата, добави той.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР