Заради турската офанзива в Сирия Volkswagen замрази плановете си за

...
Заради турската офанзива в Сирия Volkswagen замрази плановете си за
Коментари Харесай

Как се опитваме отново да привлечем Volkswagen

Заради турската атака в Сирия " Volkswagen " замрази проектите си за строителството на нов цех. Сега София излиза с опция - предлага повече пари. И Румъния влиза в играта, написа немската преса, съобщи Дойче веле.

Перспективата " Volkswagen " да построи нов цех в Турция понижава с всеки идващ ден, написа " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Основната причина за това е военната атака на Турция в Северна Сирия. " Кадрите, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи ", споделя министър председателят на провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който е част от борда на шефовете на немския авто тръст. " Не мога да си показва, че при тези условия " Volkswagen " ще направи инвестиция за милиарди евро в Турция ", декларира още той. Провинция Долна Саксония е вторият максимален акционер във " Volkswagen " и играе основна роля в Надзорния съвет.

Според ФАЦ съмнението в централата на " Volkswagen " във Волфсбург може се окаже в интерес на България, която бе главен съперник на Турция за по този начин мечтаната инвестиция. Нарастващите рецензии от страна на европейските и на американските политици по отношение на Анкара усилват възможностите на България. За да си обезпечи контракт за новия цех, страната е подготвена да удвои дотациите, които предлага. " Намерихме метод да предложим на " Volkswagen " вместо 135 милиона евро, от 250 до 260 милиона евро ", оповестява за ФАЦ някогашният президент Росен Пленелиев, който в този момент е ръководител на Автомобилния клъстер в България.

Един " малък " трик

Той разяснява, че съответната оферта към този момент е препоръчана на " Volkswagen ", само че отговорът към момента се чака. Ако се имат поради инфраструктурата, железопътните връзки и автомагистралата, се оказва, че София предлага 800 милиона евро с вярата " Volkswagen " да избере България вместо Турция. Увеличаването на сумата за инвестицията е допустимо посредством малък трик: парцелът с повърхност към 800 хектара, който се намира в източния завършек на София, ще бъде трансфериран на прилежащата община Елин Пелин. А там са вероятни двойно по-високи дотации, в сравнение с в столицата.

Председателят на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев твърди, че дотацията е контрактувана с Европейската комисия и добавя: " Ние сме постоянна демократична правова страна в Европейския съюз, в която " Фолксвагвен " може да създава своята продукция при удобни условия и с квалифицирани служащи ". Преговорите с Волфсбург не са спирали, даже и след основаването на дъщерното сдружение на " Volkswagen " в Маниса, Турция. " Докато " Volkswagen " не подпише контракта с Турция, ние сме разполагаем непрекъснато, с цел да успее България ", споделя още Плевенелиев пред ФАЦ.

Турция съжалява, Румъния се надява

В сходство с упованията - турската стопанска система е разочарована от настъпилия поврат. " Би било тъпо, в случай че решението на Volkswagen е взето въз основата на прочувствени, идеологически и партийни критерии, а не на стопански и рационални ", декларира пред ФАЦ Алпер Канджа, началник на турската Асоциация на автодоставчиците " Тайсад ".

Междувременно и Румъния показва очаквания да приюти новия цех на " Volkswagen ", излиза наяве от " Шпигел ". По думите на румънския министър на търговията Щефан-Раду Опреа, с концерна от Волфсбург са подхванати нови диалози. Румъния разполагала с " доста положителни " механически предпоставки и няма никакъв проблем да обезпечи нужната работна ръка.

От самия " Volkswagen " обявиха във вторник, че тематиката е замразена, а турската атака в Сирия е довела до " преоценка на обстановката ". Говорител на концерна разгласи, че окончателното решение за новия цех е отсрочено от Управителния съвет на сдружението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР