Заради солидния си въгледобивен сектор Варшава последна в ЕС ще

...
Заради солидния си въгледобивен сектор Варшава последна в ЕС ще
Коментари Харесай

Полша започна да купува въглища и газ от САЩ

Заради солидния си въгледобивен бранш Варшава последна в Европейски Съюз ще ратифицира Парижкото съглашение за климата от 2015г.

Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Марицa-изток 2 " и " Бобов дол " са измежду най-вредните за здравето в Европа, сочи нов отчет
от Дневник,5 юли 2016
Полша за климатичния конгрес на Организация на обединените нации: Струва си да се бориш до дъно
от Дневник,16 дек 2013 До една шеста от планувания рандеман на PGG за тази година евентуално няма да се осъществя.
" Когато се нуждаете от сила, единствено ни позвънете ", сподели през август президентът Доналд Тръмп при визитата си в Полша. С наближаването на зимата управляващите във Варшава отвръщат на тази покана.

Държавната компания за търговия с въглища Weglokoks всеки миг ще получи първите доставки на американск ивъглища, а в идващите 7 месеца се чакат най-малко още три колета, поръчани от държавни и частни купувачи, споделя Reuters. Това става в миг, когато Европа поставя старания да понижи зависимостта си от изкопаеми горива, а Полша дава обещание до края на годината да ратифицира (последна в ЕС) парижкото съглашение за климата.

Компенсиране на недостига

Чрез договорите с американците управляващите във Варшава разчитат да компенсират спада в добивите на националния въгледобивен колос PGG и да спазят предизборното с заричане да създадат страната " енергийно самодостатъчна ". В Съединени американски щати, от своя страна, са удовлетворени, че има къде да изнасят, тъй като локални производители на сила от ден на ден минават към по-евтини и по-чисти други възможности.

Енергийният министър Кшищоф Чоржевски отхвърля да уточни съответни размери на доставките от Съединени американски щати, а PGG, даваща съвсем 60% от добива на сила в страната, още не е разгласила данните си за 2017г. Източници от енергийния бранш споделят на Reuters, че PGG няма да добие към 4-5 милиона от обещаните за тази година 32 милиона тона въглища. Миналата година в страната бяха изкопани 57.2 милиона тона, а единствено фирмите от групата на PGG добиха 33.5 млн. тона. Прогнозите са, че в годините напред добивът ще понижава.

Поръчката на държавната Weglokoks към този момент се разтоварва от кораба Navios Helios в пристанището на Гданск. Тя е дребна - едвам 73 616 тона, идващи от Балтимор, само че пратката се възприема като знак за това, което следва.

Първи контракт за газ от Съединени американски щати

Тази седмица полската енергийна компания PGNiG подписа контракт за първи доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати. В известието на компанията се показва, че концепцията е това да стане опция на купуваната суровина от Русия. Споразумението ссъс Centrical LNG е със период от пет години, а цената не се оповестява.

Голяма част от втечнения природен газ ще бъде предопределена за пазара в Полша и други страни от Централна Европа за да се увеличи енергийната сигурност на този регион, на който исторически е доминирал съветският газ, прецизира ръководителят на управителния съвет на компанията Пьотр Возняк.

Доставките ще стават от американския терминал Сабайн Пас в град Порт Артур, щата Тексас, на крайбрежието на Мексиканския залив, и ще се одобряват на терминала в полския пристанище град Швиноуйшче.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР