Заради щедрата си социална система, за мнозина Швеция е мечтаното

...
Заради щедрата си социална система, за мнозина Швеция е мечтаното
Коментари Харесай

Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система

Заради великодушната си обществена система, за мнозина Швеция е мечтаното място за живеене.

Скандинавската страна обаче има един сериозен проблем. Нейната именита обществена система ще има потребност от спомагателни 208 000 служащи до 2025 година, с цел да се оправи с възходящите потребности.

Проблемът е, че единствено 207 000 служащи се чака да се причислят към общата работна мощ на страната (включваща както частния, по този начин и държавния сектор) за същия интервал. Това е извънредно незадоволително.

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред идващото държавно управление на Швеция. Прецедентите от предишното не вещаят нищо положително. За десетилетието от 2007 година до 2017 година работната мощ се е нараснала с 488 000 души, като по-малко от 1/3 от това нарастване е погълнато от обществения бранш, написа Bloomberg.

 Швеция вкара 6-часов работен ден. И проблемите от това към този момент са налице
Швеция вкара 6-часов работен ден. И проблемите от това към този момент са налице

Страната прави серия от опити с смяна на работното време

Набирането на 208 000 служащи от локалните управляващи " не е благонадежден сюжет ", споделя Аника Уаленског, основен икономист в Шведската асоциация на локалните управляващи и райони. Реалният риск е, че обществените и частните браншове в последна сметка се конкурират за едни и същи служащи, показва тя.

Правителството ще би трябвало да излезе с някои съществени хрумвания по какъв начин да компенсира бъдещия дефицит на служащи. Имиграцията също се трансформира в изключително сензитивна тематика, като страната още веднъж наложи граничен надзор след рецесията с бежанците през 2015 година

Швеция би трябвало да форсира автоматизацията, да усили заетостта и да реформира обществената си страна. В противоположен случай " няма да имаме задоволително хора, с цел да продължим да работим по този начин, както го вършим ", предизвестява Уаленског.

 Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската стопанска система
Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската стопанска система

Ще успее ли скандинавската страна да резервира растежа си?

Финансови трудности

Но съществуват и финансови трудности. Досега бързо разрастващата се стопанска система идва на помощ, давайки опция на министъра на финансите Магдалена Андерсон да осъществя бюджетен остатък и да понижи държавния дълг до най-ниското му равнище от 1977 година насам.

Но с стопанската система, която към този момент се уголемява с по-традиционен ритъм, който и да пристигна на власт след парламентарните избори на 9 септември, няма да може да пренебрегне казуса.

Андерсън до момента е дала обещание 5 милиарда крони (580 млн. долара) годишно на локалните управляващи, които обслужват обществени услуги като учебни заведения, лечебни заведения и центрове за грижи за възрастни хора. Но това надалеч не е задоволително.

Предвижда се популацията на Швеция да нарасне с 10% през идващото десетилетие, достигайки към 11 млн. души, което се дължи основно на скорошното нарастване на имиграцията. Скандинавската страна одобри повече търсещи леговище, в сравнение с множеството европейски сътрудници по време на рецесията с бежанците през 2015 година

 Пенсионерите са най-бързорастящата възрастова група в страната
Пенсионерите са най-бързорастящата възрастова група в страната

Застаряващото население и растящата потребност от консолидиране на чужденци също оказват напън върху обществената й страна, считана за една от най-щедрите в света.

Според изчисленията на Уаленског централното държавно управление ще би трябвало да усили налозите с 0.3% от брутния вътрешен артикул през 2020 година и 0.4% през 2021 година, с цел да отговори на потребностите на обществена страна, като се придържа към задачата за остатъка, която дефинира шведските бюджети.

При отсъствието на по-щедри прехвърляния от централното държавно управление " рискът е значителен, че общините и районите ще наложат налози, с негативните последствия, които биха имали ", предизвести тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР