Заради провокациите на Анкара с безпилотни летателни апарати (БЛА) в

...
Заради провокациите на Анкара с безпилотни летателни апарати (БЛА) в
Коментари Харесай

Гърция се тревожи от новите турски провокации в Егейско море

Заради провокациите на Анкара с безпилотни летателни апарати (БЛА) в региона Егейско море, в Атина взеха решение да вземат ограничения.

Гръцките управляващи се тормозиха от все по-честото нарушение на тяхното въздушно пространство и поради това съгласно гръцката медия Kathimerini се готвят да изградят щит против турските безпилотни летателни апарати.

Тревогите се ускоряват и от разнообразни изявления на турските управляващи. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постоянно отбелязва, че безпилотните им летателни апарати доближават до Африка, Азия и Европа.

Турският министър на индустрията Мустафа Варанка твърди, че техните въоръжени сили разполагат с минимум 200 безпилотни самолета.

Преди дни основният изпълнителен шеф на частната турска отбранителна компания Baykar - Селчук Байрактар, който е и шурей на Ердоган, показа Kizil Elma ( " Червената ябълка " ) - нов модел на безпилотен военен аероплан. Той е напълно турско произвеждане и се чака да излети за първи път през март 2023 година.

До този миг Baykar счита за своя най-успешен безпилотен изтребител Bayraktar TB2. От този модел са създадени минимум 300 самолета, като към 180 от тях са на въоръжение в турските сили за сигурност.

Те се употребяват за нанасяне на целеви удари по танкове и бойни бронирани машини. Експортният триумф на този модел безпилотен аероплан е впечатляващ - от него са продадени бройки в Азербайджан, Украйна, Катар, Либия, Туркменистан, Нигерия и Пакистан. Има информации и че от него са доставени бройки в Етиопия, Джибути и Киргизстан. Полша също е направила поръчка от 24 самолета Bayraktar TB2.

Bayraktar Akinci е вторият безпилотен аероплан на компанията, кадърен да придвижва оръжейни системи земя-въздух и въздух-въздух.

Турската аерокосмическа компания (TUSAS) също създава дронове от модела Anka, от които към този момент е продала в чужбина към 40 бройки. Още осем би трябвало да бъдат доставени в Тунис, а три - в Казахстан. TUSAS създава и самолета Aksungur.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР