Заради предишното правителство на Кирил Петков България пропусна шанса да

...
Заради предишното правителство на Кирил Петков България пропусна шанса да
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Заради Петков пропуснахме възможността да сменим съветското оръжие със западно

Заради предходното държавно управление на Кирил Петков България пропусна шанса да получи съвременни западни оръжия в подмяна на остарялото руско оръжие, което да даде на Украйна. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред bTV.

Той акцентира, че България е пропуснала момента да реализира триъгълни покупко-продажби, тъй като кабинетът „ Петков “ е решил да даде единствено филантропична помощ. Такива покупко-продажби са се осъществявали през март и април. Сега западните страни към този момент непосредствено ще дават оръжие и няма да вземат участие в триъгълни покупко-продажби “, сподели пред бТВ Димитър Стоянов.

Министърът съобщи, че няма по какъв начин Народното събрание да реши какво въоръжение да бъде изпратено на Украйна, тъй като експертизата е на Министерството на защитата. „ България даде това, което е допустимо да отдели. Ние сме удовлетворили техните претенции съгласно нашите благоприятни условия. Удовлетворили сме техните топ 3 “, сподели той и добави, че от украинската страна получаваме единствено благодарности.

Димитър Стоянов акцентира също по този начин, че информацията за помощта за Украйна е класифицирана и това не е някакъв казус – да вземем за пример Чехия, Румъния и Италия също не са съобщили по какъв начин оказват помощ на управляващите в Киев. България също е засекретила този лист, посочи той.

„ Абсолютно манипулативно е, че ще изпращаме войски в Украйна. Категорично няма да изпращаме войски. Ще изпратим инструктори в Германия и Полша, които да инструктират украински военнослужещи “, сподели още Димитър Стоянов.

Той акцентира, че прецизно се извършва решението на Народното събрание. „ Очакваме да дойде поръчка и тогава ще изпратим нашите военнослужещи “, посочи Стоянов.

„ От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание от 9 декември и преди този момент от 3 ноември 2022 година, сме изпълнили шест. Седмата точка, която не е изпълнена, е за обновяването на нашите ресурси с муниции. Работим по въпроса и считам, че до идващия парламент ще са подготвени “, сподели още военният министър.

Той е безапелационен, че „ България има потребност от рационализация на българската войска. Ние останахме на равнището, което бяхме през 1989 година “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР