Заради пороите е обявено бедствено положение в Смолян Бедствено положение

...
Заради пороите е обявено бедствено положение в Смолян Бедствено положение
Коментари Харесай

Заради пороите е обявено бедствено положение в Смолян
Бедств

Заради пороите е оповестено бедствено състояние в Смолян
Бедствено състояние е оповестено в община Смолян. Проливните превалявания цяло денонощие са засилили голям брой свлачища в Смолянско. Пикът се чака към обяд – към 70 л на кв. м.

Общинският спешен щаб е решил да разгласи бедствено състояние, тъй като голям брой реки излизат от коритата си, разяснява пред БНР кметът на Смолян Николай Мелемов. За момента нямаме бедстващи хора, посочи той. Всяко дере носи евентуална заплаха към този момент. Прелели реки са наводнили доста региони на града - постройката на пожарната, парцели на КАТ Смолян, публични здания, хранилища, частни парцели.

Започнало е наложително изпускане на язовирите „ Доспат “ и „ Цанков камък “ в област Смолян, само че няма заплаха за популацията, заяви заместител регионалният шеф Адриян Петров. Дъждът е засилил голям брой свлачища в общината. Свлачище спря за малко тази заран придвижването по пътя за смолянското село Чокманово. На мястото на блокирания пътен сектор има багери, които го разчистват. Река Чая увеличи доста равнището си и има заплаха да бъде залята църквата "Света Богородица" в Чепеларе.

"Големият проблем сега е в региона на Чепеларе. На едно място в самия град реката стартира да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, с цел да не разреши водата да излезе и да заплаши близка детска градина и черква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница поради задействало се свлачище. В Сърница е паднала стена. Кметът е изпратил техника, която да разчиства. В регионалния град се работи на разнообразни места и се следи равнището на река Черна. В село Смилян имаме сигнал за къща, в която стартира да влиза водата. Ще изпратим екип на пожарната, с цел да укрепят най-малко краткотрайно самия бряг", разясни кметът

Усложнена е ситуацията в Община Съединение поради поройните дъждове. Най- тежка е обстановката в южната част на града, който няма канализация и водата се събира там. Има наводнени дворове, а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански заяви, че се повишава и равнището на река Потока като затова се следи индустриалната зона. Създаден е действен щаб, който следи ситуацията. В Пловдив и региона проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.

В мощ остава частичното бедствено състояние, оповестено през вчерашния ден в три ивайловградски села. В региона нощта е минала умерено, защото преваляванията там са били слаби. Нощта в селата Ленско, Меден бук и Соколенци е минала умерено. Валежите, паднали там, са незначителни. Въпреки това обаче бедственото състояние ще работи и през днешния ден. То беше оповестено поради изобилния дъжд, който се изля през изтеклото денонощие и унищожи пътната инфраструктура в тези села. Единственият метод към село Ленско към момента е непристъпен. Община Ивайловград задейства проект при наводнения, който планува почистването на компрометираните сектори и ремонт на разрушените пътища. Общината ще подсигури транспортни връзки сред изолираните села. Днес ще бъдат разказани вредите и нужните финансови средства за превъзмогване на рецесията. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова изясни, че „ обезопасено е всичко от общинското пътно дружество, маркиран е сега като рисков сектор за прекосяване."

От падналите нощес превалявания, достъпът към селата Железен и Черна църква е стеснен поради наноси и разрушена настилка. Един от мостовете в Ивайловград е с приплъзнати съществени. Затворен е за придвижване и е почнало обезопасяване на основите. Областният шеф на Хасково Станислав Бечев съобщи, че във всички останали елементи на региона ситуацията е спокойна.

На доста места в страната равнищата на водата в реките са се покачили. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР