Заради пандемията от коронавирус милиони американци изпаднаха в тежко икономическо

...
Заради пандемията от коронавирус милиони американци изпаднаха в тежко икономическо
Коментари Харесай

Заради пандемията: вече близо 50 милиона американци гладуват

Заради пандемията от ковид милиони американци изпаднаха в тежко икономическо положение. Вече близо 50 милиона души в Съединени американски щати гладуват и са подвластни от обществените кухни. С всеки минал ден бедните стават от ден на ден.

На доста места в Съединени американски щати се извиват дълги опашки пред обществените кухни. Както в един от кварталите на Ню Орлиънс. От среднощ тук са се наредили сред 150 и 200 коли. Много от тях не престават да чакат и денем - до момента в който им пристигна редът да получат храна.

Доходите са спаднали внезапно

Подобно на доста други американци, на Нормън Бътлър му се наложило да прибегне към храните, отпускани от обществените кухни, за първи път през пандемията. Преди това той се справял добре. Нормън работи като водач към " Юбер ". Но поради пандемията съвсем няма клиенти. Поради това няма и приходи. А за жалост, няма никакви спестявания.

Все повече американци към този момент въобще нямат визия по какъв начин да заплащат наема, тока и храната. Още преди рецесията с ковид 35 милиона едвам свързваха двата края. По данни на организацията „ Feeding America “ („ Нахрани Америка “), в това време съвсем 50 милиона американци не разполагат с задоволително пари за храна. Особено наранени са фамилиите с деца, споделя Лайза Скейлс от една обществена кухня в Питсбърг. През последните девет месеца броят на нуждаещите се е повишен с тъкмо 50 %, споделя тя.

„ Над половината от хората идват тук за първи път. Всеки ден ни се обаждат нови и нови мъже и дами, които са останали без работа преди броени дни или пък са безработни от месеци. И към този момент са стигнали до сериозната точка, в която нямат пари за храна “, споделя Лайла Скейлс.

Малцинствата са най-уязвими

Особено мощно наранени от падемията и произлизащата от нея беднотия са афроамериканците и латиносите. Впрочем, те са най-пострадали и в здравословен проект. А обстановката няма да се промени скоро, счита водачът Норман Бътлър от Ню Орлиънс.

„ Трудно е да си представиш, че имаш бъдеще. Освен в случай че бъдат отпуснати държавни помощи, посредством които да успеем да се оправим с бедата. “

Американският сенат и Камарата на представителите от седмици се пробват да се спогодят по нов пакет от помощи за пострадалите от пандемията. Той би трябвало да бъде утвърден още преди Коледа. С плануваните 908 милиарда $ би могло да продължи отпущането на помощите за безработни и да се смекчи затрудненото състояние, в което са изпаднали доста фамилии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР