Заради отмяната на извънредната епидемична обстановка у нас предложиха законодателни

...
Заради отмяната на извънредната епидемична обстановка у нас предложиха законодателни
Коментари Харесай

След края на епидемичната обстановка: Обсъждат възможности за налагане на мерки


Заради анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура у нас предложиха законодателни промени, посредством които да се постановат ограничения по области и след 1 април.

Според адвокати с отпадането на епидемиологична конюнктура, ще отпаднат и сега настоящите противоепидемични ограничения. Има механизми, по които част от тях могат да бъдат продължени, само че дали това ще се случи - към момента няма изясненост.

В същото време персонални лекари за обезпокоени, че е допустимо от 1 април дружно с епидемиологичната конюнктура да отпадне и опцията да издават електронни посоки за PCR проби.

Въпреки намаляващия брой инфектирани, заболели от COVID-19 в практиката на доктор Мирослав Спасов още има. Затова се тревожи, че диагностиката на ковид се връща в изходна позиция - направленията да се издават не от тях, а от лекари експерти.

„ Най-голямото терзание за нас лекарите е, че симптомни пациенти умерено ще се омешат с останалите в чакалните. Най-вероятно ще се стигне до обстановка да уговаряме пациентите сами да могат да се тестват “, споделя Спасов.

В лабораториите основна част от направените проби са по Здравна каса.

„ По време на вълните над 50 и по-скоро към 70% бяха с посоки. Изключвам хората, които вършат тест поради пътувания “, споделя притежателят на верига лаборатории доктор Недялко Калъчев.

От здравното министерство обявиха, че обсъжданите сега законодателни промени плануват опцията персоналните лекари да продължат да издават посоки.

PCR тестванията да се употребяват като диагностичен способ, с цел да не се постанова евентуален вирусоносител да се разкарва сред двама експерти “, споделя доктор Александър Симидчиев.

След 1 април автоматизирано ще отпаднат в този момент настоящите ограничения, споделя юристът по здравно право Мария Шаркова. Според нея има механизъм, посредством който част от тях да продължат.

„ В момента заповедите намират правно съображение в изключителната епидемиологична конюнктура. Когато тя отпадне, министърът следва да съобрази новите правни учредения. Според мен, да вземем за пример, мярка за носене на маски може да бъде наложена “, споделя Шаркова.

Предложени са обаче законодателни промени.

„ Може да се вършат ограничения в самостоятелен и обществен проект - носене на маски и отдалеченост. Много ми се ще да не се качват случаите, тъй като другояче трбява да мислим за някакво обшонационално налагане на ограничения “, споделя Симидчиев.

Обсъждането на промените стартира този вторник.

  • Един от петима с ковид страда и от пост-COVID
  • Витанов: Вероятно ни чака умерено лято, само че би трябвало да има опция за връщане на ограничения
  • 362 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • COVID-19 у нас: Отпадането на изключителната конюнктура крие опасности, съгласно специалисти
  • Шефът на здравната комисия в Народно събрание: И след 1 април ще се носят маски
  • 704 нови случая на COVID-19
  • Срокът на изключителната епидемиологична конюнктура няма да се удължава
  • 1333 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Министерство на здравеопазването: Бустерът с " Пфайзер " при младежи е използван 6 месеца след втора ваксина
  • 1424 са новите случаи на ковид у нас


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР