Заради очакваните високи сметки за енергия през предстоящите месеци част

...
Заради очакваните високи сметки за енергия през предстоящите месеци част
Коментари Харесай

Климатиците са поскъпнали с 20%

Заради предстоящите високи сметки за сила през идните месеци част от потребителите минават на отопление с ток за зимата, предава Нова телевизия. Според енергийните специалисти близо 15% от тези, които досега са се топлили на газ, парно, пелети или дърва, към този момент са минали на електрическа енергия. Търговците към този момент регистрират взрив в търсенето на климатици. Това докара до растеж в цените с към 15-20%, както и до описи за монтаж поради рецесия на техници.
На фона на нарасналото търсене обаче неточни търговци и техници без документ за работа се възползват и оферират уреди и монтажи с ниско качество, алармират от сектора.
Няма заплаха електропреносната мрежа да бъде претрупана, твърдят от Българската асоциация " Отопление, вентилация и климатизация " (БАОВК) в известие до медиите по отношение на идния отоплителен сезон. Според асоциацията енергийните дружества отпускат задоволително мощ на всяко домакинство и постоянно има остатък на сила, който не е е употребен.
" В момента има доста дезинформации по тематиката за отопление посредством електрическа сила. Съвременните климатици минават през наложителни лабораторни проби и имат доста ниска консумация на сила. При монтаж на климатични системи се вършат калкулации за общото натоварване на семействата. В случай, че това е изчислено вярно, се прави апаратура, която е съобразена с всички специфики и няма по какъв начин да се стигне до претоварване на мрежата ", разяснява ръководителят на БАОВК Петър Хетемов.
От месеци в магазините за техника се следи растеж в продажбите на електроуреди - от бойлери през конвектори и климатици, на които стотици семейства ще разчитат през сегашния отоплителен сезон поради високите цени на природния газ, неналичието на сигурност за обезпечени доставки и повишените цени на дърва и въглища, допълват от БАОВК. От организацията поучават потребителите да се доверят на специалисти и да изберат потвърдена марка климатици, с което ще бъде обезпечено, че няма да имат проблеми с спирания на тока и натоварване на мрежата.
От асоциацията обръщат внимание на всички консуматори да бъдат деликатни при избора на климатик, производител и реализатор на монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани компании за работа с флорни и парникови газове, които оферират нискокачествени артикули и услуги.
Зима без газ:  В Германия всеобщо се изкупуват отоплителни електроуреди
Малко дете протяга ръце към топлината на живописна камина. После поглежда към татко си, който наднича към етикета с цената. Двамата стоят измежду лабиринт от отоплителни електроуреди в магазин за търговия на дребно в Германия.
Този раздел изненадващо се радва на доста повече гости през 2022 година, в сравнение с през последните няколко години. На фона на опасенията за дефицит на газ в Германия семействата се запасяват със скъпи електроуреди за отопление, написа DW в собствен специфичен материал по тематиката. 
От началото на 2022 година в Германия са продадени 958 000 електрически отоплителни уреда, съгласно данни, които компанията за пазарни изследвания Growth from Knowledge даде на DW. Обемът на продажбите на немския пазар е скочил със 76% през януари-август 2022 година по отношение на същия интервал на миналата година.
Интересното е, че общият размер е намалял с 5,1% при сравняване на продажбите в пет огромни европейски страни (Германия, Обединеното кралство, Франция, Испания и Италия). Това значи, че до момента в който някои европейски страни купуват по-малко отоплителни електроуреди, Германия е в суматоха и пазари интензивно.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР