Заради нови и нови условия, които бяха поставени, ние казваме

...
Заради нови и нови условия, които бяха поставени, ние казваме
Коментари Харесай

“Заради поискани нови отстъпки”: ГЕРБ слага край на преговорите, обявиха, че се върви към избори

" Заради нови и нови условия, които бяха сложени, ние споделяме " не на договарянията ".

Това разгласи на ексклузивен брифинг номинираната за министър председател Мария Габриел. Тя заяви, че на следващия ден ще отдръпна кандидатурата си и на процедура ГЕРБ няма да извърши връчения от президента преди седмица първи мандат за сформиране на държавно управление.

Габриел сподели още, че ГЕРБ няма да вземат участие в договарянията за сформиране на държавно управление с втория мандат, който по право следва да бъде връчен на втората по величина партия ПП-ДБ, в случай че първата групировка не извърши мандата.

Като причина за решението на партията, Мария Габриел уточни смяна в последните сделки, които преговорните екипи са постигнали.

" В момента в който дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерството на защитата и енергетиката, беше поискана промяна и в друго министерство ", съобщи Габриел и уточни, че става въпрос за Министерството на вътрешните работи и сегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

Припомняме, че преди предаване на досието с имената на министрите преди седмица, Мария Габриел съобщи, че по време на договарянията е станало ясно, че разлики във вижданията за промяната в правосъдната система, регулаторите и битката с корупцията, от двете партии нямат.

" През последните 9 месеца се видя, че промените, които бяха направени, се случиха с поддръжката на ГЕРБ-СДС. Нашето искане е да има държавно управление на споделена отговорност, с равнопоставени сътрудници.Осъзнавам какъв брой значимо е България да има устойчиво държавно управление. Затова връщам мандата изпълнен ", разяснява тогава Габриел.

Минути откакто номинираната за министър-председател върнапапката с проектоправителството напрезидента Румен Радев, министър председателят в оставка Николай Денков уточни, чеспоразумението за ръководство, както и съставът на кабинета не са съгласувани с тях и последваха поредност от сериозни реакции от страна на сътрудниците.

" Съгласие за това, което направи Габриел, няма ", разяснява исъпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който добави, че са останали доста сюрпризирани от подхванатото.

Коментар пристигна и от депутатаНастимир Ананиев, който съобщи, че Борисов " май е подхлъзнал Габриел ".

" Госпожа Габриел не е към този момент част от решението, а е част от казуса, може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев.

" Щеше да е почтено да каже при президента, че съставът не е координиран. Тя го разгласи с концепцията, че съставът е координиран, признат. Това не е почтено държание към българските жители. В качеството ѝ на претендент за министър-председател постъпката ѝ е неприемлива. Тя сподели липса на лидерски качества, липса на опция да запазиш самообладание под огромно напрежение, липса на опция да устоиш на напън. На претендента за министър-председател Мария Габриел не се оправдавам. На дамата Мария Габриел, в случай че е наранена, се оправдавам “, сподели по-късно Василев.

Партията на Борисов бе подготвена да възобнови диалозите, в случай че " Промяната " им изиска амнистия за квалификациите, които насочи по адрес на ГЕРБ и на Мария Габриел след връщането на мандата. " ПП-ДБ " обаче не се извини, само че и не показва отвращение за разговор.

" Разбира се, че има път обратно, само че той минава през това дали Мария Габриел ще одобри извиненията ", сподели Борисов.

Той беше безапелационен, чевинаги е подкрепял плана за правосъдна промяна. По отношение на обвиняванията, че не е бил склонен с готвената промяна в службите, Борисов опроверга изказванията на досегашните си сътрудници.

" За период за службите не се договорихме по простата причина, че сега те са извънредно добре интегрирани с нашите интернационалните сътрудници. Твърдя го, знаейки го от тях. Казах на Атанасов, че в случай че това е " препъни камък " аз последно ще се съглася. Много е мъчно към този момент да накарам партията да се върне обратно, този преговорен екип беше изработен, с цел да се случат нещата, не да бъде неодобрен ", добави тогава Борисов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР