Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни

...
Заради нетипично меката зима с високи температури голям брой прелетни
Коментари Харесай

Много щъркели останаха да зимуват у нас

Заради нетипично меката зима с високи температури огромен брой прелетни птици взеха решение да си спестят хилядите километри до топлите страни и назад, демонстрират наблюденията на природозащитната организация „ Зелени Балкани ”. Най-голямо усещане вършат щъркелите, които сме привикнали да виждаме наесен да отлитат на ята към Северна Африка.

„ Миграцията им е хранителна, т.е. те отивам там, тъй като в Европа водоемите нормално замръзват и те няма с какво да се хранят ”, изяснява доктор Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора пред Нова телевизия. „ Около Стара Загора и Гълъбово, край язовирите на ТЕЦ-овете, сега е нормална панорама да видиш щъркел ”, споделя доктор Клисурова.

Можем да ги срещнем съвсем на всички места в Южна България. Бели щъркели се разхождат към блата, влажни зони, язовири и реки. Търсят си дребни риби и инсекти, които поради топлото време са в обилие.

Повече са и пациентите в Спасителния център. Поредният е от региона на Свиленград – 2-годишен щъркел, открит в покрайнините на града в безпомощно положение. С помощта на районната екоинспекция и общината птицата към този момент получава здравна помощ в Стара Загора.

„ Ще му укрепим крилото и ще го оставим най-малко две седмици. След това ще се наложи да остане тук до март. Ако тогава температурите разрешат, ще го пуснем ”, споделя доктор Руско Петров.

Специалистите изясняват, че най-голямата неточност, която хората вършат, е, че хранят щъркелите и се отнасят с тях като с домашни любимци. Така птиците привикват към грижата и подценяват инстинктите си. Свободните прелетни птици нямат потребност от храна, защото си я намират сами.

„ Ако видите потърпевш щъркел, едвам тогава е нужна човешка интервенция. Но не каква да е, а на експерт ”, разяснява Христина Клисурова. И добавя, че в такива случаи би трябвало да се алармира локалната екоинспекция (РИОСВ) или Спасителният център в Стара Загора. Контакти с центъра на „ Зелени Балкани ” може да намерите тук: greenbalkans-wrbc.org.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР