Заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с

...
Заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с
Коментари Харесай

Съкращават 20% от работниците заради липса на дървесина

Заради дефицита на дървесина по-голяма част от фирмите, свързани с браншовете дърводобив и дървопреработка, са застрашени от несъблюдение на контракти със свои сътрудници, а при останалите може да докара и до прекъсване на работата.

Това предизвестиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП).

Основната причина е лимитираният рандеман на дървесина в страната (включително от държавните горски територии),  дължащ се на несъблюдение на горските проекти за извличане на дървесина.

„ За огромна част от компаниите липсва сигурност за развиване на бизнеса им, прогнозируемост и вероятност. По неофициална статистика на БКДМП се следи с към 20% редуциране на личния състав в дървообработващите компании и този % може да се усилва с повишаването на недостига на дървесина “, разяснява проф. др-р Васил Живков, ръководител на камарата.

БКДМП първи сложиха казуса за дефицита на дървесина на вниманието на обществото и приканиха да бъде анулирана заповедта, издадена от министъра на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев – проф. Бозуков през 2021 година за ограничение на дърводобива с 30% на размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопански проекти от високостеблени гори с възраст над 100 години.

70% от работодателите се затрудняват да намерят личен състав

„ Искрено се надявам, че нашето мнение ще бъде взето поради, защото двата сектора, които ние представляваме, образува близо 4% от Брутният вътрешен продукт на страната и  обезпечава работа за съвсем 55 000 души. Призоваваме институциите да поемат отговорност и подхващат ограничения, с цел да може дървесината да се преработва в България, като по този метод се основават хиляди работни места в евентуално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински райони.
 istock istock
Ако страната дефинира ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната приложимост и основаването на артикули с висока добавена стойност и дълъг витален цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност “, съобщи още проф. др-р Васил Живков.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР