Заради мръсния въздух хиляди стари автомобили без катализатори могат да

...
Заради мръсния въздух хиляди стари автомобили без катализатори могат да
Коментари Харесай

Още една много лоша новина за стотици хиляди шофьори: Отнемат регистрацията на кола без катализатор

Заради мръсния въздух хиляди остарели коли без катализатори могат да бъдат спрени от придвижване. Причината е, че те нарушават европейски правила за количеството нездравословни газове, които транспортните средства отделят. Ако при годишен механически обзор бъде открито, че липсва катализатор на остарелия автомобил, регистрацията ще се лишава. Тя ще може да се получи назад след преминат обзор.

Оценките демонстрират, че от общо 4 млн. регистрирани коли в България над 1,5 млн. са на 20 и повече години. Но и по-нови коли нямат катализатори, споделя пред БНР Иво Иванов, шеф на огромен автосервиз в София. Според него част от водачите отстраняват сами катализаторите на колите си, с цел да може те да стават по-бързи, само че неналичието му води до повече нездравословни излъчвания и увеличение на шума. Управителят на автосервиз твърди, че нов катализатор може да се сложи на всяка кола, която е имала подобен, само че акцентира, че това е скъпа интервенция, за която може да се наложи и очакване към 20-30 дни.

" Един катализатор стартира от към 500-600 лв. и доближава до 4 хиляди лева Това са цени, надхвърлящи цената на старите коли ", разяснява Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР