Заради меките зими в последно време – тенденция, която, по

...
Заради меките зими в последно време – тенденция, която, по
Коментари Харесай

Автомобилните гуми обявяват война на меките зими

Заради меките зими напоследък – наклонност, която, по всичко проличава, ще се резервира и в бъдеще – водачите ще се сблъскват с още по-предизвикателни условия на напредване, а най-уязвими, само че и най-поддаващи се на „ възпиране “ и впрягане в помощ на водачите са автомобилните гуми.

Все по-често събитие през зимата е температурите да са към 0 градуса. Тъй като те се двоумят към нулата и пътят се затопля, водата по пътищата минава през непрестанен цикъл на заледяване и топене. Сцеплението на гумата става доста едва. Но има към този момент компании-производители, а експертите сочат най-хубавите в това отношение - Nokian Tyres, които оферират безвреден избор за всевъзможни зимни условия.

През зимата пътищата може да бъдат покрити с вода, киша, сняг или лед. Гумите са единствената зона за контакт на автомобила с пътя. Затова, в случай че те изгубят сцепление с настилката, доста от другите системи за сигурност стават меко казано безполезни.

Може да се чака, че измененията на времето ще се усилят, а рисковите метеорологични феномени ще стават все по-чести. Производителите на гуми не могат да се концентрират върху създаването на една характеристика; вместо това е нужно да дават сцепление по време на изобилен снеговалеж, а също и по време на зимен дъжд.

„ Стремим се да сътворяваме зимни гуми по метод, който е допустимо най-гъвкав и да реализираме добър баланс сред сцеплението върху лед, върху мокра повърхнина, сняг… за отбягване на „ аквапланинга “ и поднасянето при кишата “, твърди международният специалист в региона и началник на екипа от учени в Nokian Tyres Оли Сеппала.



Наскоро компанията показа новаторската с прибиращи се шипове. Комбинацията от зимна гума с шипове и такава без шипове в едно може да бъде доста потребна. Шиповете дават в допълнение сцепление когато е нужно, до момента в който износването на гумата по пътя през останалото време ще бъде минимално. В близко бъдеще обаче потребителите ще получат достъп до напълно друг вид нововъведения, като да вземем за пример така наречен „ сензорна технология “.

„ Сензорната технология ще стане нещо всекидневно за гумите през идващите пет години. При зимните гуми ще забележим и смяна в избора на материали и в геометрията на шиповете, както и в метода, по който гумата и шиповете ще се свързват “, разкри Ярмо Сунари, управител „ Стандарти, правила и утвърждения “ в Nokian Tyres.

Баланс сред сигурност и резистентност

Различните условия на шофиране изискват разнообразни материали, шарки на протектора, и други характерности. Всяка гума обаче е едно цяло, цялост от разнообразни детайли, и в случай че измененията една характерност, то това ще се отрази на други. Управлението на цялостното показване е прецизна работа, изключително при дизайна на зимни гуми.

„ В съпоставяне с летните гуми, е съществено предизвикателство. Производителят на гуми би трябвало да се стреми към оптимално сцепление в разнообразни метеорологични условия, до момента в който взима поради екологичния отпечатък на гумата, наред с други неща “, изяснява Сунари.

Сменят етикетите за качествата на гумите

2021 година в Европа носи промяна на етикетите на съвсем всички артикули, свързани с техника и технологии, а измежду тях са и автомобилните гуми. С новата информация ще се улесни покупката на подобаващи и безвредни зимни гуми, споделят от Nokian Tyres, където интензивно работят в името на това да създадат даже етикетите потребни.

Най-големият проблем до момента беше, че не всички гуми маркирани като зимни са подобаващи за всички зимни условия. Гумите, проектирани за зимата в Централна и Източна Европа, са изцяло разнообразни от тези за зимите в скандинавските страни или други северни региони. Сцеплението за мокра настилка и това за лед са взаимоизключващи се характерности. В последна сметка потребителят може да купи неверните гуми, в случай че информацията на етикета в Европейски Съюз не е задоволително разбираема и изчерпателна.



Маркировката за сцепление на лед в началото ще се употребява при гуми за леки коли, до момента в който маркировката за сцепление на сняг се предлага и за миниванове, лекотоварни камиони, камиони и бусове.

Маркировките се дефинират от интернационалните стандарти и регулации. Тестовете за сцепление на лед са в развой на стандартизация от Международната организация за стандартизация (International Organization for Standardization, ISO), а сцеплението на сняг е отнесено към регулациите на Икономическата комисия за Европа към Организация на обединените нации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР