Заради липса на преки договорености с руската газова компания България

...
Заради липса на преки договорености с руската газова компания България
Коментари Харесай

Владимир Маринов: И до момента за България алтернатива на газа от „Газпром“ няма

Заради липса на директни договорености с съветската газова компания България компенсира с доставки посредством медиатори

България е подсигурена продоволствено и суматохата за артикули от първа нужда е безпредметна. Това съобщи пред медиите националният представител от Политическа партия АБВ в ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Владимир Маринов. Междувременно от вниманието обществото обаче остават надалеч от събитията в бранш енергетика, разяснява той и за образец уточни предлагането на „ Булгаргаз “ за близо 60% покачване на цената на газа, ескалацията на цените на интернационалните тържища. На фона на всичко това Маринов е сложил въпроси на вниманието на премиера и отрасловия министър за покупко-продажбите с газ през февруари, когато от хранилището в „ Чирен “ бяха продадени количества на в пъти по-ниска от борсовата цена. В резултат на това източване на хранилището, сега находището е с потенциал под 20%.

Маринов акцентира, че и досега за България опция на газа от „ Газпром “ няма. Заради липса на директни договорености с съветската газова компания обаче, сега България компенсира с доставки посредством медиатори, каквато е турската и гръцката страна.

Като голям проблем Маринов дефинира и директната взаимозависимост на страната ни – 70-80% – от доставките от Русия на метали – факт, който ще повлияе на целия строителен бранш. Той разясни, че цената сега е три пъти по-висока от тази предходната година.

Владимир Маринов акцентира, че българският интерес би трябвало да бъде предпазен и в тази действителност страната ни би трябвало взема независими решения и да се дистанцира от всеобщото говорене.

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков насочи предизвестие, че от 1 юли, в случай че газовата връзка „ Комотини-Стара Загора “ не е пусната в употреба, страната ни ще спре да получава евтиния азерски газ. Вината за това е напълно на министър-председателя и на отрасловия министър, добави той.

България би трябвало да се научи да се бори за интереса си, сподели още ръководителят на АБВ в подтекста на утвърдената от нашето държавно управление общата позиция на страните членки на Европейски Съюз за преустановяване на участието им в Международната капиталова банка и Международната банка за икономическо съдействие. Той разясни, че редица страни членки не поддържаха в последна сметка тази позиция и добави, че страната ни в Международната банка за икономическо сътрудничествоучаства с 15 млн. евро капитал и е получила повече от 370 млн. евро заеми.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР