Заради кризата доста университети са започнали да намаляват таксите за

...
Заради кризата доста университети са започнали да намаляват таксите за
Коментари Харесай

Университети започнаха да намаляват таксите за студентските общежития

Заради рецесията много университети са почнали да понижават таксите за общежития за своите студенти , заяви за " Сега " ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев. Все повече стават и висшите учебни заведения, които организират предварителни кандидат-студентски изпити онлайн и мислят за дигитализиране и на останалите си изпити.

Намаляването на таксата за общежитие бе едно от 16-те претенции на НПСС, които неотдавна бяха изпратени до МОН и до университетите в страната. Оттам настояха срокът за заплащането на наемите за студентските общежития да бъде продължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в интервала на изключително състояние, считано от 13 март т.г. И още - студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не населяват общежитията си от 1-ви април, да получат 50% понижение на наемите си за април и май т.г., както и да не заплащат за консумативи през това време.

Оказва се, че много вузове са откликнали на предлагането. Университетите, чиито общежития се ръководят от " Студентски столове и общежития ", са редуцирали с близо 45% наемите, описа Парушев. Сред тях са да вземем за пример Русенският университет, Великотърновският у-т, Тракийският у-т, Аграрният у-т, Университетът по хранителни технологии и други По-ниски такси са разрешили и висши учебни заведения, чиито общежития се ръководят от самите университети - УНСС да вземем за пример е понижил с 50 на 100 наемите, а Софийският университет напълно ги е премахнал за интервала на изключителното състояние. Свищовските студенти също ще заплащат половин такса за общежитие за интервала на изключителното състояние. По-голяма част от останалите вузове обаче са запазили размерите на наемите.

В някои висши учебни заведения към този момент са почнали и диалози вероятно за удължение на летния учебен срок с 30 дни , както предложиха от НПСС. " Може би единствено 10% от университети ще пристъпят към тази мярка . Става дума основно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са процедура ", споделя Парушев. По думите му въпреки всичко всяко висше учебно заведение би трябвало да реши дейностите си съгласно своята специфичност - не всички специалности от даден медицински вуз да вземем за пример ще имат потребност от удължение на семестъра, университетите по изкуствата също са подхванали гъвкави решения - да вземем за пример са изтеглили по-напред теорията, която е била планувана за края на семестъра.

Все повече стават и висшите учебни заведения, които провеждат предварителни кандидат-студентски изпити онлайн . Сред тях са Техническият университет-София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и други Все повече измежду университетската общественост се приказва и за дигитализиране на целия развой, т.е. с изключение на за отдалечено образование, каквото към този момент се организира на всички места, и за онлайн изпити - както постоянни за студентите, по този начин и за банкет на кандидат-студенти.

Доста университетите са основали и незабавен телефон , на който студентите могат да получават отговори на разнообразни въпроси, свързани с изпити, стажове и други Подобни телефони има в СУ, УНСС, Икономическият-универитет-Варна, Русенският, Търновският у-т и други, като в някои от тях те са били налични и преди изключителното състояние. Доста университети са основали и рубрики с най-задаваните от студентите въпроси.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР