Заради коронавируса има цялостно преформатиране на политическата рамка и планираните

...
Заради коронавируса има цялостно преформатиране на политическата рамка и планираните
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Европейският съюз цялостно преформатира плановете си

Заради ковид има изцяло преформатиране на политическата рамка и плануваните дейности на Европейски Съюз в идните няколко години, сподели пред БНР политологът Владимир Шопов. „ Една от последните радикални хрумвания е не просто да бъде преструктуриран новият европейски (7-годишен) бюджет, а в действителност той да се трансформира във финансова основа за иницииране на дългов инструмент, с който да се ръководи оттук насетне чисто финансово рецесията “, посочи политологът.

Падане на табута

„ Навлизаме в интервал, в който доста от табутата падат “, сподели атализаторът и уточни едно от падналите табута във връзка с Европейската централна банка. След 2008 година там имаше доста прецизни правила каква част от дълга на обособените членки на еврозоната може да бъде изкупуван от ЕЦБ, което в този момент е паднало.

Според Шопов Европейски Съюз още веднъж е изпаднал в обстановка на асиметрия сред упованията и неговия потенциал, заради което не счита за напълно основателни рецензиите за реакцията на европейските институции в комплицираната обстановка.

„ Наличният инструментариум бе задействан в границите на няколко седмици “, сподели той и обърна внимание на още една мярка – светкавичното трансформиране на европейските фондове от програмни и капиталови принадлежности в народен обществен запас.

Сред отпадналите табута са и за недостиг до 3% в бюджета, както и разпоредбите за държавна помощ.

Според Шопов част от процедурите би трябвало да бъдат възобновени след прекосяването на рецесията, защото политическото и икономическо ръководство на Европейски Съюз ще стане невероятно.

Северът ще отстъпи от свои позиции

„ Но по-интересният диалог е в каква посока ще се придвижат решенията за идната вълна от ограничения на Европейски Съюз, най-много във връзка с протичащото се в еврозоната “, сподели той. И напомни, че при предходната рецесия 2008-2009 година северните страни съумяха да удържат мнението си за рамката за реакция.

„ На мен ми се коства, че от това, което следва да забележим, този сюжет наподобява все по-нереалистичен. И че в идната година-две ще има оттегляне от позициите на страни като Германия “, сподели той. И се аргументира: „ Защото оттук насетне, без последваща интеграционна вълна, най-много във връзка с фискалния потенциал на паричния съюз, удържането на единството и действието на Съюза ще стане доста мъчно “.

Шопов уточни, че настоящето разделяне в Европейски Съюз е доста по-голямо от предходната рецесия и че понижава броят на страните, които застават зад Германия и Холандия (които са твърдо срещу общи еврооблигации поради рецесията с коронавируса).

„ В същото време се усилва броят на страните, които стоят на доста по-радикални позиции “, добави той. Според него има поле за междинни решения, само че всяко едно от тях допуска рухване на нови политически табута.

Голяма опция за Източна Европа

Говорейки за преформатиране на 7-годишния бюджет на Европейски Съюз, политологът предвижда, че по всяка възможност неща като „ Зелената договорка “ ще минат малко на назад във времето.

Другият по-съществен развой, който той чака, е „ вплътняване на концепцията за европейска самостоятелност и суверенитет “.

„ Струва ми се, че ще станем очевидци на много съществени развития във връзка с стратегическите промишлености “, сподели Шопов и уточни, че друго решение на Европейски Съюз, останало неусетно, е за отбрана на сериозните промишлености от други играчи в световния свят – т.е. изкупуване на компании на ниски цени от Америка, Китай, Индия, откъдето и да било.

По думите му това е огромна опция за Източна Европа според от това по какъв начин ще се нарежда в този очертаващ се развой на репатриране на производства, потенциали, ускорена европейска интеграция в области като проучвания и други

Крачка напред към едно „ друго “ разширение на Европейски Съюз

Чудесна вест за целия район е, че Северна Македония е членка на НАТО, а и дружно с Албания получи зелена светлина за договаряния за участие в Европейски Съюз .

До огромна степен решението за договаряния за еврочленство със Скопие и Тиране е предстоящо, тъй като критиците на това решение през предходната есен като цяло получиха това, което желаеха – известна смяна в методологията и метода на воденето на договарянията.

Политологът изрази страдание, че разширението на Европейски Съюз през последните години се бе трансформирало във вътрешнополитически пинг-понг, като даде за образец Франция, където президентът Еманюел Макрон се пробва с твърдия си метод да отнеме един по един причините на крайната десница.

Шопов сподели, че решението, в което не се показва дата за старт на договарянията, ще бъде употребявано „ тактически “, най-много във връзка с Албания.

„ Но би трябвало да свикнем с мисълта, че това разширение и договарянията са напълно разнообразни от предходните – с благоприятни условия за голям брой блокирания на процеса, отчасти отпушване… “, разясни той и предвижда, че „ лупата на наблюдаване “ на двете страни и техните системи ще става доста по-силна и ще дава опция за по-директна намеса от страна на Европейската комисия и страните членки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР