Заради коронакризата половината от фирмите са се отказали от планирани

...
Заради коронакризата половината от фирмите са се отказали от планирани
Коментари Харесай

Криза! Половината фирми у нас съкращават служители

Заради коронакризата половината от компаниите са се отказали от планувани вложения през актуалната година, 45% са пристъпили към редуциране на личния състав, а 39 на 100 са въвели частична или цялостна отдалечена работа, написа.

Това демонстрират данните от анкета на БСК измежду българския бизнес за изминаващата година, белязана от Коронавирус. Заради вируса 38 на 100 от компаниите са създали вложения за вземане предвид с противоепидемичните разпореждания.

На една трета (35%) сe e наложило да разпунат част или целия си личен състав в неплатен отпуск за избран интервал от време, 21% са се насочили към развиване на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока смяна на артикули и/или пазари.

71% от участниците в анкетата заявяват, че положението на компанията им през 2020 година се е влошило по отношение на миналата година, а влошено положение на бизнес климата регистрират 91% от интервюираните. За съпоставяне, през предходната година процентите са били, надлежно – 25 и 43.

Проучването на БСК демонстрира висока степен на скептицизъм у българския бизнес. 68% от интервюираните чакат спад на стопанската система и на работните места през идната година, съпроводени с растеж на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес заемите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%).

Антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а противоепидемичните ограничения – 58%.

Анкетираните са раздвоени в оценката си по отношение на въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност – 51% утвърждават тази мярка, 38% са срещу нея, а 11% се двоумят.

Силно позитивна оценка получава отводът от наложително въвеждане на СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти) – 72% от интервюираните поддържат това решение.

Малка част от бизнеса се е възползвал от необятно прокламираните антикризисни ограничения, като максимален интерес се регистрира във връзка с мораториума върху заплащанията по заеми (18% са се възползвали от тази възможност), мярката „ 60/40% (29%) и безвъзбездната помощ за микро- и дребни предприятия, позната като „ 3/10 хиляди “ (27%).

Интерес към ограниченията по линия на Българската банка за развиване демонстрират не повече от 1-2 % от интервюираните.

Като цяло, половината от участниците в анкетата заявяват, че не са употребили нито една от препоръчаните от държавното управление антикризисни ограничения, а тези, които са се възползвали, се оплакват от муден развой (41%), администрация (35%) и даже корупция (5%). Едва 12% от възползвалите се от ограниченията заявяват, че не са се сблъсквали с спънки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР