Заради карантинните мерки в цяла Европа, понастоящем незаконните дейности са

...
Коментари Харесай

Европол: Прането на пари и киберизмамите ще процъфтяват заради кризата с COVID-19

Заради карантинните ограничения в цяла Европа, понастоящем противозаконните действия са съсредоточени основно в областта на киберпрестъпността, измамите и фалшификациите. Облекчаването на рестриктивните мерки в идната фаза ще докара до връщане на незаконната активност към предходни равнища. Пандемията обаче евентуално е основала нови благоприятни условия за незаконна активност, които ще бъдат експлоатирани след края на сегашната рецесия.
Това се споделя в нов отчет на Европол, в който се прави оценка по какъв начин ще се развие незаконният свят след пандемията от COVID-19.

„ Сериозната и проведена престъпност експлоатира изменящите се условия по време на пандемията. От началото на тази рецесия Европол следи тези трендове, с цел да помогне на държавите-членки да схванат и да се оправят с зараждащите феномени. Пълното влияние на пандемията - освен върху престъпността, само че и по-широко върху обществото и стопанската система - към момента не е очевидно. Въпреки това, правоприлагането би трябвало да бъде квалифицирано, с цел да може да реагира на предупредителните сигнали, защото светът се занимава с опазването от пандемията COVID-19. Сега повече от всеки път интернационалната полиция би трябвало да работи с цел да увеличи свързаността както във физическия, по този начин и във виртуалния свят. Тази рецесия още веднъж потвърждава, че обменът на престъпна информация е от значително значение за битката с престъпността в общността на правоприлагащите органи. Европол като център за престъпна информация за всички правоприлагащи организации ще продължи да играе своята роля. ", декларира изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Бол.

Европол планува активизиране в следните области:

Пране на пари. Предизвиканият от пандемията ще окаже забележителен напън върху финансовата система и банковия бранш. Регулаторите против прането на пари би трябвало да бъдат бдителни и да чакат опити на проведените незаконни групи да употребяват нестабилната икономическа обстановка, с цел да перат пари, употребявайки националните финансови системи.

Фиктивни компании. Престъпниците евентуално ще засилят потреблението на фиктивни компании и компании, регистрирани в офшорни зони със слаба политика против прането на пари на стадия на вложение, с цел да получат парични депозити, които по-късно ще бъдат трансферирани на други места. Секторите за недвижими парцели и строителство ще станат още по-привлекателни за пране на пари както във връзка с вложенията, по този начин и като опрощение за придвижването на средствата.

Контрабанда на мигранти. Въпреки че икономическото влияние на COVID-19 в Европа към момента не е ясно, чака се въздействието върху стопанските системи в развиващия се свят да е още по-силно. Продължителната неустойчивост и неналичието на благоприятни условия в някои африкански стопански системи могат да провокират нова вълна от незаконна миграция към Европейски Съюз в средносрочен проект.

Организираната престъпност е мощно адаптивна и показва способността за добиване на дълготрайни облаги от рецесии, както след края на студената война или световната икономическа рецесия от 2007 и 2008 година, напомня Европол, анализирайки дълготрайните вероятности.

Икономическите усложнения вършат хората по-възприемчиви към избрани предложения, като да вземем за пример по-евтини подправени артикули или набиране на участници в незаконна активност. Мафиотските проведени незаконни групи евентуално ще се възползват от рецесията и трайни стопански усложнения посредством набиране на уязвими младежи, с цел да ги ангажира със събирането на отговорности, изнудване и рекет.

В резултат на пандемията повече хора прекарват време онлайн, работейки или до момента в който почиват, което усили опциите за разнообразни типове хакерски атаки, схеми за измами и други действия, ориентирани към постоянни консуматори. Вероятно коронавирусът ще окаже въздействие върху желанията за заплащане и откакто епидемията завърши. С изместване на икономическата интензивност към онлайн платформите, безкасовите транзакции ще се усилват по брой, размер и периодичност.

Търсенето и дефицитът на избрани артикули, изключително на медицински артикули и съоръжение, води до увеличение на търговията с подправени артикули и до измами. Повишената обществена приемливост към подправените артикули и употребата на труд може да доведат до нелоялна конкуренция, по-високи равнища на инфилтриране на проведената престъпност и, в последна сметка, противозаконна активност, представляваща по-голям дял от Брутният вътрешен продукт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР