Заради грипната епидемия - ученици от няколко области в страната

...
Заради грипната епидемия - ученици от няколко области в страната
Коментари Харесай

От Синдикат Образование обясниха защо се провали намерението учебниците за всички ученици да са безплатни

Заради грипната зараза - възпитаници от няколко области в страната минаха в онлайн образование. 

" Учителите и родителите упорстват за нарастване на грипната почивка, което звучи най-логично в съответната конюнктура. Заболеваемостта е висока, има голям риск, несъмнено, той е народен. И едно централно решение би ни помогнало доста повече, в сравнение с да се взема решение на парче. В някои области се реши да се вкара онлайн образованието, което не е доста съответстващо в съответната обстановка. Радвам се, че тази година се заприказва, че в тези 30%, които РЗИ мери, има и учители, които би трябвало да водят този онлайн образователен развой, а те няма по какъв начин да го водят, в случай че са заболели ", каза д-р Юлиян Петров от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа "  пред Bulgaria ON AIR.

Според него решение, взето в последния миг, основава големи провокации в просветителните институции и на самите родители, които би трябвало да се провеждат по този начин, че да могат да гледат децата си още няколко дни.

" Не виждам проблем в това да се удължи ваканцията. Онлайн образованието нанася доста вреди, само че по време на пандемията вредите щяха да са доста повече, ако бездействахме. Ограниченията произтичат от това, че нямаме никакъв съответен правилник, няма обвързване да се включват камерите на учениците, часовете са доста по-къси. Нашата образователна година е над междинното равнище за Европа ", допълни д-р Петров.

Той напомни, че българските възпитаници нямат зимна почивка: " Тези страни, с които се съпоставяме, имат до към 2 седмици. Но това не е главният проблем. Важно е по какъв начин учим, а не какъв брой са ни дълги ваканциите, този спор трябваше към този момент да сме го преодолели, да помислим за естетиката на образователния развой. Една зимна почивка би ни помогнала доста за самите възпитаници, за учителите. Ако се понижи размерът на образователния материал - ще има време за повече ваканции, само че и ще бъде обвързвано с опция за по-ефективно учене ".

Той е на мнение, че оценката е значима, само че няма по какъв начин учениците да са отличници по всичко.

" Всяко дете би трябвало да си откри своята сфера и не би трябвало да се приема като покруса, че има по-ниски оценки по даден предмет. По-добре детето да си откри сферата, а не да стане експерт по всичко - такава област не съществува ", безапелационен е доктор Юлиян Петров.

Експертът разкри, че парите за безплатните учебници са " изчезнали " и " в този момент ги търсят ": " Това беше популистко решение по предложение на една партия - Българска социалистическа партия. То звучеше добре, само че в този момент се оказва, че парите няма да стигнат ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР