Заради финансови затруднения на концесионера Фрапорт“, кабинетът вдига летищните такси

...
Заради финансови затруднения на концесионера Фрапорт“, кабинетът вдига летищните такси
Коментари Харесай

Кабинетът увеличи летищните такси във Варна и Бургас

Заради финансови усложнения на концесионера „ Фрапорт “, кабинетът подвига летищните такси на двете морски аерогари – във Варна и Бургас. Това се случва с промени в наредбата, която ги регламентира, утвърдени на държавното съвещание в понеделник. Идеята е концесионерът да събира повече средства от обслужване на самолети и пасажери, с цел да понижи негативните си финансови резултати.

Припомняме, че измененията бяха качени за публично разискване в края на февруари. В документите се посочваше, че при сегашния размер на летищните такси негативният финансов резултат за интервала 2022-2026 година би възлязъл на 50.5 млн. евро. Допълваше се, че ако измененията бъдат признати, то значително ще се понижи този резултат до 34.8 млн. евро. Тогава от „ Фрапорт “ разяснява за Economic.bg, че макар усложненията не възнамеряват да понижават или отсрочват планувани вложения.

Правителственото прессъобщение още веднъж подчертава върху това, че концесионерът на двете летища е показал разбор, който демонстрира, че от 2020 година насам трафикът на летищата е доста по-слаб и възобновяване му след пандемията от COVID-19 е доста по-бавно от първичните прогнози. В допълнение към това, войната в Украйна също оказва неподходящо влияние върху активността на двете летища.

„ Фрапорт “ е предложил ценова тактика, която да стабилизира и подтиква увеличението на пътническия и самолетен трафик в дълготраен проект - актуализация на летищните такси на летищата във Варна и Бургас и въвеждане на Програма за стимулиращи отстъпки.
Какво се трансформира?
От 15 април 2024 година се усилва размерът на таксите за кацане, за паркинг при базиране, за обслужване на пасажери и за сигурност. Въвежда се нов тип такса сигурност за въздухоплавателни средства, които не транспортират пасажери.

Подобен метод ще разреши на концесионера да обезпечи оперативните си разноски за употребата на двете летища, да поддържа високо качество на услугата, сигурност и сигурност, както и да извършва навреме плановете по утвърдената капиталова стратегия на сдружението “, се споделя в решението.

Въвежда се и Програма за стимулиращи отстъпки, налични за всички ползватели на летищата. Отстъпките за авиационните оператори са избрани по справедливи критерии: брой отпътували пасажери в месеците отвън дейния сезон; нов целогодишен или сезонен маршрут, необслужван в миналата година; минимална периодичност и дълготрайност на опериране по маршрута.

С въвеждането на стимулиращи отстъпки се цели привличането на самолетни компании, разрастващи нови направления, което ще увеличи конкурентоспособността на двете летища и ще усъвършенства целогодишната съгласуваност. “

Допълва се, че стимулиращите отстъпки са одобрена процедура и се ползват на съвсем всички летища в Европейския съюз, както и на летищата в София, Пловдив и Горна Оряхо вица.

Актуализиран е и размерът на такса „ прехвръкване ", която събира доставчикът на аеронавигационно обслужване в обслужваното въздушно пространство на Република България - Държавно дружество „ Ръководство въздушно придвижване ". Заедно с такса „ прехвръкване " се актуализира и лихвеният % за просрочено заплащане на аеронавигационните такси за 2024 година, избрани по реда, очакван в Регламент на Европейски Съюз.

Припомняме, че през последните месеци Летището в Бургас е под светлината на прожекторите поради почнал ремонт на пистата. Кметове и туроператори не бяха удовлетворени от новината. По концепция на кмета на Поморие бе стартиран Фонд за развиване на летището, а „ Фрапорт “ разгласи, че ще взе участие в него с 200 хиляди лева Областната администрация на Бургас заприказва и за основаването на изцяло нова авиокомпания - Burgas Air – която да обслужва летището целогодишно.

През септември 2022 година служебният кабинет удължи концесията на аеропортите с 5 години, като се очакваше „ Фрапорт “ да влага спомагателни 10 млн. евро. През ноември някогашният министър Христо Алексиев съобщи пред депутати в Народното събрание, че задачата е била да се запази контракт, който носи основни доходи в бюджета. По думите му страната ще получи концесионни хонорари в размер на към 120 млн. евро.

Миналата година „ Фрапорт “ разгласи амбициозна инвестиционна стратегия на стойност над 70 млн. евро, които възнамерява да вложи в двата аеропорта до 2026 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР