Заради дългогодишен проблем с водоподаването, жители на благоевградско село организираха

...
Заради дългогодишен проблем с водоподаването, жители на благоевградско село организираха
Коментари Харесай

Село живее на воден режим от 20 години

Заради дълготраен проблем с водоподаването, поданици на благоевградско село проведоха подписка, адресирана към няколко институции – кмета на общината, шефа на ВиК и общинския съвет. Искането на хората е през лятото да имат вода непрекъснато, а не по 2 часа в денонощието. За това съобщи Българска национална телевизия.

От близо 20 години всяко лято водата по чешмите в село Зелен дол съвсем няма. За това и за поредна година жителите на селото, които са към 200, упорстват институциите да решат казуса и да се избегне водния режим през топлите месеци. Според хората в селото, водата не е годна за пиянство.

" Случва де са има проблеми със замътяване при спешна обстановка, само че сътрудниците са предизвестени, за напред не мисля че ще има някакъв проблем, ще се прави от време на време промивка на мрежата и настрана се следи водата от към вход на резервоара ", изясни инж. Мартин Петров, ВиК Благоевград.

От водоснабдителното сдружение търсят метод за трайно решение на казуса с водоподаването освен в село Зелен дол, а и в останалите села в региона, оповестява Българска национална телевизия. За задачата ВиК желае да получи опция за стопанисване на два общински кладенеца, построени на река Струма.

" Към сегашния миг тези шахтови кладенци са консервирани и с цел да стартираме процедура, те би трябвало да бъдат трансферирани на ВиК оператора за стопанисване, по-късно ние ще си подготвим, имаме подготвеност в напълно къси периоди да създадем процедурата, да се създадат плановете и да се извади позволение за водоползване в Басейнова дирекция. Така ще решим трайно водоснабдяването на всички тези села от група Селище, освен на село Зелен дол ", сподели инж. Росица Димитрова, шеф на ВиК Благоевград.

От общинската администрация в Благоевград също имат подготвен план за решение на дългогодишния проблем с неналичието на вода в селата.

" Ще стартираме построяването на сондажни кладенци. Първият сондаж до месец ще стартира в село Мощанец. Направили сме изследване за Зелен дол, Горно Българчево и Долно Българчево. Определени са точките на сондиране, в този момент приготвяме документите са координиране с държавните институции и ще сондираме и там, нека се оправим доникъде на лятото или края на лятото ", изясни кметът на Благоевград инж. Румен Томов.

Докато се търси решение на казуса, хората в селата имат една вяра – годината да е дъждовна и да нямат проблеми с водоподаването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР