Заповедта, позволяваща нападение на вестник в Канзас, е оттеглена поради „недостатъчни доказателства“

...
Оборудването на вестник в Канзас, нападнато от местната полиция миналата
Коментари Харесай

Оборудването на вестник в Канзас, нападнато от местната полиция миналата седмица, беше освободено в сряда, тъй като остават въпроси относно законността на първоначалното изземване.

< p>The Marion County Record публикува седмичното издание на вестника си за града с население от 1900 жители в сряда със заглавие „ИЗЛОЖЕН... но не и заглушен“. Изходът беше атакуван на 11 август от полицейското управление в Марион, което измъкна компютрите, мобилните телефони и сървъра на седемте души персонал. Използвайки старо оборудване, персоналът работи цяла нощ във вторник, за да издаде вестника.

„Предпочитаме да умрем, отколкото да не ни публикуват“, каза издателят на вестника Ерик Майер пред KSHB 41.

По-късно в сряда заповедта за обиск, даваща разрешение на полицията в Марион да извърши нападението, беше оттеглена и иззетите предмети бяха освободени. Прокурорът на окръг Марион Джоел Енси каза в изявление, че след като е прегледал заповедта за обиск, той е решил да я оттегли, позовавайки се на „недостатъчни доказателства“, свързващи офиса на вестника и иззетите предмети с предполагаемото престъпление, което полицията твърди, че разследва. Ensey призова клетвената декларация, която накара заповедта да бъде публикувана.

„Стъпка в правилната посока“

Бърни Роудс, адвокат на Канзас Сити представляващ вестника, каза пред Yahoo News, че неговият съдебномедицински експерт е извлякъл иззетия материал от мястото, където се е съхранявал в офиса на окръжния шериф, който е помогнал при нападението. Роудс каза, че полицията го е уверила, че не е имала достъп до информацията за нито един от артикулите, но неговият експерт ще потвърди това.

„Връщането на иззетия материал е стъпка в правилната посока, но не лекува всичко от тази ситуация“, каза Роудс. „Това ще отнеме известно време, за да се разиграе и правосъдието като цяло не е бързо, но смятаме, че ще стигнем дотам.“

На въпроса кои закони полицейското управление може да е нарушило при извършването на нападението, Роудс каза беше твърде рано в процеса да се каже. Експерти по Първата поправка казаха, че действията са потенциално незаконни съгласно федералния Закон за защита на личните данни от 1980 г., докато други отбелязаха, че законът за щита на репортерите в Канзас от 2010 г. също е трябвало да предотврати изземването.

В допълнение към вземането на материал от в офиса на вестника, полицията също е изпълнила заповед за обиск в домовете на Майер и членката на градския съвет Рут Хербел. 98-годишната майка на Майер, Джоан, беше вкъщи по време на нападението и почина на следващия ден, което Майер приписа на стреса, причинен от полицията. Цветя бяха оставени за по-възрастния Майер пред офиса на Record, импровизиран мемориал за съсобственика на вестника.

Мътни мотиви зад нападението

Според копие от заповедта за обиск, получено от Kansas Reflector, обискът е извършен по подозрение за кражба на самоличност и незаконни действия, свързани с компютри. Това беше свързано с жалба от местния собственик на ресторант Кари Нюел, който каза, че вестникът е получил незаконно информация за присъда за шофиране в нетрезво състояние. Майер отрече това обвинение, заявявайки, че вестникът е получил информацията за досието на ресторантьора за шофиране в нетрезво състояние от отделен източник и го е публикувал едва след като Нюел публично обвини вестника в неправомерни действия на заседание на Общинския съвет. Майер отбеляза също, че той и един от неговите репортери са били изгонени от публично събитие с конгресмен Джейк ЛаТърнър, R-Kan., организирано от Нюел по-рано този месец.

В допълнение към обвинението на Нюел, Майер каза неговият вестник също така разследваше новия началник на полицията в града, Гидиън Коди, след като „половин дузина или повече“ анонимни източници от предишната му работа в полицията на Канзас Сити започнаха да се обръщат с твърдения, че Коди се е оттеглил от тази работа, „за да избегне понижение и наказание за обвинения в сексуално неправомерно поведение и други неща. Вестникът не беше публикувал никакви истории за Коди, защото не можаха да накарат никого да влезе в протокола или да получи старото му лично досие.

„Но обвиненията – включително самоличността на тези, които са направили обвиненията – бяха на един от конфискуваните компютри“, каза Майер миналата седмица. „Може да съм параноичен, че това има нещо общо с това, но когато хората дойдат и изземат компютъра ви, сте склонни да сте малко параноични.“

Бюрото за разследване на Канзас пое управлението на полицейското управление на Марион разследване по-рано тази седмица и обяви, че ще продължи напред „без преглед или проверка на което и да е от доказателствата, иззети в петък, 11 август“. Не е ясно дали бюрото разследва полицейското управление, вестника или и двете. The Wichita Eagle съобщи, че магистратът от окръжния съд на окръг Марион Лора Виар, която беше назначена по-рано тази година и подписа противоречивата заповед за обиск, има своя собствена история на арести от DUI.

Журналистически организации от целия щат и страната подкрепиха вестника и изразиха възмущение от действията на полицията. Освен това вестникът получи 2000 нови абонамента от миналата седмица, повечето от които цифрови, въпреки че някои са закупени лично от хора, които се отбиха в офиса на Record, за да покажат подкрепата си.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер беше попитан за нападението на пресконференцията в сряда. Докато тя каза, че администрацията на Байдън не е искала да изпреварва съдебния процес, инцидентът повдигна „много притеснения и много въпроси за нас“.

„За мен е важно... и на президента да повтори, както е правил много пъти преди, свободата на печата“, каза тя. „И това е основната ценност, когато мислим за нашата демокрация.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР