Подозирани китайски агенти, използващи изображения, генерирани от AI, за разпространение на дезинформация сред гласоподавателите в САЩ, казва Microsoft

...
Заподозрени китайски агенти са използвали изображения, направени от изкуствен интелект,
Коментари Харесай

Заподозрени китайски агенти са използвали изображения, направени от изкуствен интелект, за да имитират американски гласоподаватели онлайн в опит да разпространят дезинформация и да провокират дискусия по политически въпроси, предизвикващи разделение, с наближаването на изборите в САЩ през 2024 г., предупредиха анализатори на Microsoft в четвъртък.

През последните девет месеца оперативните служители публикуваха в социалните медии впечатляващи изображения, направени от AI, изобразяващи Статута на свободата и движението Black Lives Matter, в кампания, която според Microsoft се фокусира върху „очернянето на политически фигури и символи на САЩ“.

Предполагаемата китайска мрежа за влияние е използвала поредица от акаунти в „западни“ социални медийни платформи, за да качи изображенията, генерирани от AI, според Microsoft. Изображенията бяха фалшиви и генерирани от компютър, но реални хора, съзнателно или несъзнателно, разпространиха изображенията, като ги публикуваха повторно в социалните медии, каза Microsoft.

Microsoft каза, че акаунтите в социалните медии са „свързани“ с Китайската комунистическа партия.

Нарастващият потенциал за противниците да използват AI, за да сеят дезинформация сред гласоподавателите в САЩ, е сериозна загриженост за изборните служители, докато се подготвят за възможен спорен реванш през 2024 г. между президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп.

Загрижеността е, че чуждестранни агенти ще разширят вече узрялата местна информационна среда. 69% от републиканците и привържениците на републиканците все още смятат, че победата на Байдън през 2020 г. не е била легитимна, според проучване на CNN през юли.

Имани Уай Райт говори по време на ексклузивно интервю за CNN. Райт отговори на публикация в Upwork, която вероятно е била финансирана от про-пекинска група за организиране на протест. class= Imani Wj Wright говори по време на ексклузивно интервю за CNN. Райт отговори на публикация в Upwork, която вероятно е била финансирана от пропекинска група за организиране на протест. CNN

„Можем да очакваме Китай да продължи да усъвършенства тази технология с течение на времето и да подобри нейната точност, въпреки че остава да видим как и кога ще я внедри в мащаб“, пише Клинт Уотс, генерален мениджър на Центъра за анализ на цифрови заплахи на Microsoft, в блог.

Създадените от изкуствен интелект изображения са „привлекли по-високи нива на ангажираност от автентични потребители на социални медии“ в сравнение с някои предишни публикации от мрежата от предполагаеми китайски акаунти, каза Microsoft, но компанията не предостави конкретни показатели.

CNN поиска коментар от китайското посолство във Вашингтон относно доклада на Microsoft. Китайското правителство обикновено отрича обвиненията, че използва хакерство или дезинформация, за да се намесва в делата на САЩ.

След президентските избори в САЩ през 2016 г., когато руски агенти използваха Facebook и Twitter, за да се опитат да засилят разделенията сред гласоподавателите, американски служители предупредиха, че Китай или други чужди сили могат да приемат тази игра.

Преди междинните избори в САЩ през 2022 г. руски и китайски правителствени агенти и организации популяризираха дезинформация относно почтеността на американските избори, която произхожда от САЩ, заявиха висши служители на ФБР.

През последните месеци се появиха повече доказателства за китайски операции за влияние, насочени към всяване на раздори в САЩ.

Пропекинските агенти са платили на шепа несъзнателни американци да протестират в САЩ срещу расовото неравенство и забраната на САЩ за стоки, произведени в китайския регион Синдзян, казаха през юли изследователи от охранителната фирма Mandiant.

Междувременно компанията майка на Facebook Meta миналия месец заяви, че е премахнала най-голямата известна „междуплатформена операция за тайно влияние“, която някога е виждала; хиляди базирани в Китай акаунти в социални медии, насочени към аудитория в САЩ, Тайван и другаде. Разследващите Meta обвързаха дейността с хора, „свързани с китайските правоприлагащи органи“, но казаха, че кампанията за влияние е получила малко ангажираност от реални потребители на социалните медии.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР