Започват разкопките за германски войници, екзекутирани от Френската съпротива

...
Работници започнаха да копаят в централна Франция в сряда за
Коментари Харесай

Работници започнаха да копаят в централна Франция в сряда за останките на десетки германски войници, за които се твърди, че са били екзекутирани от бойци на Съпротивата по време на Втората световна война.

Местните власти казаха през юли, че е открит потенциален „масов гроб“ близо до Меймак в департамента Корез, след като 98-годишен бивш боец ​​от Съпротивата излезе публично с твърдения за убийствата. Ако успее, разкопките ще „позволят да бъдат ексхумирани телата на тези германски войници, забравени в продължение на 80 години“, каза кметът на Меймак Филип Брюгере пред AFP.

По този начин те биха могли да бъдат „върнати в Германия и може би преди всичко в техните семейства", добави той.

Бившият боец ​​Едмонд Ревейл през последните години разкри как група от 46 германски войници и една французойка, заподозрени в сътрудничество с окупационните сили, са били екзекутирани на 12 юни 1944 г.

Той е бил член на свързаната с комунистите местна партизанска група, която извърши убийствата на горист хълм близо до Meymac.

Рейвъл каза пред AFP, че Съпротивата е трябвало да убие германците, тъй като тяхната малка група, само около 30 души, не е имала начин да се задържи

"Ако бяхме пуснали германците, те щяха да унищожат Меймак", каза той.

Градът можеше да се превърне във "втори Орадур", добави Ревейл - имайки предвид град малко над 100 километри (60 мили), който беше унищожен от SS същия месец.

Преди това той беше казал на местния вестник La Vie Correzienne: „Почувствахме се засрамени, но имахме ли избор?“

Препратки от Reveil и други към екзекуциите като „военно престъпление“ предизвикаха интензивен дебат във Франция.

„Освобождаването (на германците) би означавало тази група бойци от Съпротивата да подпишат собствената си смъртна присъда“, Бернар Делоне, президент на Приятелите на Корез на Съпротивата, каза пред радио France Inter в сряда.

Френската национална служба за бивши бойци и жертви на войната (ONACVG) ръководи разкопките в сътрудничество с германския орган за военни гробове VDK.

Разкопките са предвидени да продължат до 27 август.

Предишни разкопки бяха извършени тайно през 60-те години на миналия век, като бяха извадени 11 тела.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР