Започват мащабни протести на превозвачи в цялата страна. Напрежението между

...
Започват мащабни протести на превозвачи в цялата страна. Напрежението между
Коментари Харесай

Превозвачите бесни. Кой министър провокирал протестите

Започват огромни митинги на превозвачи в цялата страна. Напрежението сред сектора и ръководещите ескалира.

" Ние постоянно сме били диалогични и сме имали съответни претенции, били сме поредни в позициите си. За нас държанието на министър Събев е притеснително. Защото би трябвало да запитвам дали и партиите са на държавна хранилка. А земеделските производители, общините? Дори самите министерства получават държавна дотация, и те ли са на държавна хранилка? Прави се опит " дотация " да се трансформира в мръсна дума ", разяснява ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на  " Денят ON AIR ".

Според нея министър Гроздан Караджов не желае да извърши личното си съдружно съглашение, в което написа, обсегът на тол системата ще бъде уголемен единствено за второкласните пътища, които са интернационалните коридори

" 25 000 лева заплаща един камион на година, курсът до Бургас отиване и връщане коства на един транспортьор 5 000 лева с рейс Евро 6, 10 000 - с Евро 3. Ние сме поискали до януари 2023 година да не се подхващат такива дейности, с цел да бъде това антикризисна мярка. В момента опълчват превозвачите против обществото. Колегите са обезпокоени, тъй като министър Събев сподели, че има механизъм да спре митинга ", добави Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

И посочи, че с оповестяването на разширението на тол системата министър Събев предизвикал митингите. 

" С изявлението си, че огромните компании няма да стачкуват, той ги предизвика. Утре излизат Чирпан, Самоков, Дупница. Ние искахме единствено огромните градове да се включат в първите дни. В момента хората се самоорганизират, ще има спонтанни митинги. И изявлението на Караджов напълно умишлено предизвика нашите митинги. Знаят, че когато кажат нещо сходно, това ще нагнети напрежението, те наливат масло в огъня, евентуално има скрита цел ", заподозря Милтенова. 

Протестите стартират на следващия ден заран, а до дни ще има блокади и по граничните пунктове.

" Ние имаме експертиза в превоза, за разлика от тези, които се пробват да ни управляват. Протестите стартират във всички огромни регионални градове, всеки ден ще се надграждат до 18 май. Ще се затварят пътища, а до 2-3 дни и граници ", заяви Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътища.

И беше безапелационен, че няма да правят отстъпка от настояванията си.

" Министър Събев сподели, че няма да отстъпи и няма защо да преговаряме. Опитват се да изкарат тези митинги политически. И Караджов споделя, че няма да отстъпи. И на него споделям: В света няма втори клас пътища, които да са под тол система. Това ще е български модел ", добави Петърнейчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР