Започващото Световно първенство по гребане за мъже и жени до

...
Започващото Световно първенство по гребане за мъже и жени до
Коментари Харесай

Шеф на международната федерация: Световното гребане обича да се връща в Пловдив!

Започващото Световно състезание по гребане за мъже и дами до 23 година е повече от ясно доказателство, че международното гребане обича Пловдив. Това съобщи Патрик Ромбаут, член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гребане (World Rowing).

" Винаги е наслаждение да се върна в Пловдив. От 1999 година насам към този момент съм бил на 9 европейски или международно събития. Пловдив е единственото място, където за трети път ще се организира Световно състезание за мъже и дами до 23 година Това е повече от ясно доказателство, че международното гребане обича Пловдив. Че обича да се връща в Пловдив още веднъж и още веднъж ", съобщи Патрик Ромбаут.

" Макар да пристигам от над 20 години тук, към момента се чудя дали въобще съществува дъжд в Пловдив ", сподели с необятна усмивка шефът от Международната федерация. И означи горещото посрещане на българска земя - в преносния и в дословния смисъл. " Напълно сме уверени, че с помощта на опита и напъните на организационния комитет, управителен от Иван Попов, на страната, на локалната власт в Пловдив и на Българската федерация по гребане ни чака чудесно състезание, без значение от горещото време ", добави той.

" Световното състезание до 23 година е едно от най-важните събития в нашия календар. Това е новата генерация от спортисти. Тук са бъдещи олимпийци - и за игрите в Париж следващата година, само че най-много и за игрите през 2028 година ", сподели още Ромбаут.



Той идва тук за първи път у нас като началник на съдийските екипи. Сега президент на журито е Владимир Меглич, а с изключение на него има 18 съдии от 18 разнообразни страни. Представител на България е Даниела Оронова. Съдиите основават комитет, който дава отговор за феърплея в гребането и за основаване на равни условия на старта и по цялото трасе на всички гребци.

„ Оценяваме изискванията час след час и използваме 6 от 8-те гребни коридора, в които изискванията за всички в действителност да са равни. В гребането феърплеят разрешава всяка лодка да се реалокира в различен кулоар при две условия: да не пречи и да не търси непочтено преимущество ", изясни той. И подчертава, че изискванията в Пловдив способстват за оптимално равни условия за състезателите в другите коридори.

Но посочи, че от World Rowing не престават да имат една фантазия за бъдещето, обвързвана с града. " Ние от Международната федерация продължаваме да пледираме пред община Пловдив и пред България тук да бъде построено още едно паралелно водно трасе, което да може да се употребява по време на огромни надпревари за загряване и отклоняване на гребците към старта. За мен това ще даде най-хубавите условия за гребен спорт в света ", заключи Патрик Ромбаут.

Световното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години притегли в Пловдив 1214 участници от 49 страни. На старта на гребния канал ще застанат над 282 лодки. Най-голям е тимът на Съединени американски щати, който идва тук с над 100 гребци. С доста огромни тимове са също Германия, Италия, Франция и Англия. Първи в Пловдив, още преди седмица, дойдоха гребците на Парагвай и Нова Зеландия. Те ще имат преимуществото да се аклиматизират и да свикнат с най-бързата вода в света на гребната база – феномен, който се дължи на доста огромната разлика в температурите на повърхностния пласт и този под него.

" Убеден съм, че ни чака извънредно сполучливо състезание, с помощта на което светът на гребането ще приказва с положително за Пловдив и България ", съобщи ръководителят на организационния комитет на международното Иван Попов.



" Гребането не е единствено спорт, а доста повече. С неспокойствие чакаме да има огромни конгреси у нас. Световното състезание в Пловдив е доста скъпо и като образец за по-младите хора. Пример, който могат да следват и да реализират триумфи. А също и метод да понижим негативното въздействие на улицата върху тях “, съобщи президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Свилен Нейков към този момент е видя лодките и техните екипажи от разнообразни страни и е мощно впечатлен от сериозната им подготовка за шампионата. „ Сигурен съм, че това ще бъде мощно съревнование от международен мащаб. Виждаме взрив на готови състезатели във възрастовата група до 23 години “, добави той.

Първенството „ донесе “ на български тим по гребане поръчаните 3 нови лодки, с които равностойно да взе участие на квалификациите за олимпийските игри. Очакванията на Българската федерация по гребане са, че Министерството на младежта и спорта ще извърши обещанието да финансира в точния момент тази покупка.

Съпоставка сред гребния канал в Пловдив и най-хубавите в света направи Светла Оцетова – олимпийски и международен първенец по гребане, съветник на Международна федерация за създаване на олимпийските гребни уреди в Париж, Лос Анджелис и Брисбейн. „ Като експерт желая да напомня, че гребната база в Пловдив е оборудване, издигнато преди 40 години. То е чудесно поддържано и развивано и това е причина тук да се провеждат най-големите надпревари в Европа и света. Сравнимо е, а бих споделила, че в доста връзки е и по-добро от оборудванията в Швейцария, Германия, Италия, които построиха своите гребни канали по-късно от Пловдив ", сподели Светла Оцетова

" Радвам се доста, че мога да бъда отново тук и да се любувам на семейството на Пловдив. Хората тук са потвърдили, че са прелестни уредници и всяка година стават все по-добри ", добави Оцетова, която е и помощник механически секретар на Световното състезание.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков напомни, че община Пловдив влага през миналите години средства за възстановяване на изискванията на гребния канал и в случай че погледнем на тези средства не като на разход, а като на инвестиция, може да кажем, че тази инвестиция е печеливша за Пловдив. „ В прочут смисъл гребният канал се трансформира в стопански мотор на града. През месец юли пловдивчани отиват на почивка отвън града, а в този момент тук идват близо 3000 платежоспособни туристи – състезатели, треньори, експерти по гребане, родители и другари на състезателите. Те запълват близо 20 хотела за 7 до 10 дни. Община Пловдив има затова осъзнатия интерес да поддържа и развиването на гребния канал и бъдещи огромни надпревари ", съобщи Георги Титюков.

В пловдив ще бъдат сложени и значими екологични акценти. За първи път на подобен огромен състезателен конгрес е построена цялостна система за разделно събиране на отпадъците. Това са главно пластмасови бутилки от минерална вода. Системата е построена с помощта на партньорството на Организационния комитет на Световното състезание по гребане и най-голямата организация за разделно събиране и преработвателна боклуци Екопак – България, както и съдружие „ BG Бъди деен “. По този метод Пловдив следва „ зелените “ правила на Международната федерация по гребане.

Другият еко-акцент, който напълно зависи от уредниците на надпреварата, е да употребяват единствено електрически коли. В подготовката за надпреварата и през всички спортни дни се включи новият електрически камион на пловдивската фирма-производител Милара интернешънъл. Той поема преноса на по-тежки товари, в това число огромни стекове вода, на всички места по гребното трасе. Хюндай даде електрически коли, които ще бъдат употребявани от коментаторите.

Световното състезание стартира публично на 19 юли в 11 часа. " Зрителите имат опция да следят надпреварите от трибуната до финалната кула със свободен вход. Разчитаме хората да дойдат, да поддържат българския тим и да се насладят на съревнование на международно равнище. Но въпреки всичко към този момент акцентирахме върху високите температури и желая да прикани жителите да бъдат виновни към личното си здраве и да внимават с излагането на слънце ", съобщи организационният секретар на международното състезание Даниел Христов. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР