Започващата днес в Брюксел двудневна среща на върха на НАТО

...
Започващата днес в Брюксел двудневна среща на върха на НАТО
Коментари Харесай

Започващата среща на върха на НАТО крие доста изненади

Започващата през днешния ден в Брюксел двудневна среща на върха на НАТО крие много изненади поради " специфичната позиция " на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, написа " Росийская газета " под заглавие " Тръмп против всички ".

Централна тематика на форума се чака да стане предпочитаният съгласно Тръмп въпрос страните-членки да вдигнат разноските си за защита. И управлението на блока, и посланикът на Съединени американски щати в НАТО Кей Бейли Хъчисън твърдят, че участниците в срещата ще показват " единение и единодушие ", само че наклонността за повишаване на различията измежду съдружниците наподобява неоспорима. Освен това сътрудниците на Съединени американски щати се притесняват, че на срещата си с Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли Тръмп може " да подписа някаква договорка, като ги заобиколи ", показва московският официоз.

Президентът на Съединени американски щати счита твърдо да изясни в Брюксел на своите съдружници, че би трябвало най-накрая да усилят разноските си за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт. С оглед лекотата, с която Тръмп къса външнополитически и външноикономически покупко-продажби, подписани от предходните администрации във Вашингтон, изцяло действително е в този момент или по-късно да оповести някакво спиране на контаките на Съединени американски щати с НАТО, предвижда изданието. " Твърде наивно би било да се разчита, че Тръмп " ще се огъне " - той отпътува за Брюксел, с цел да победи, да накара своите съдружници да одобряват неговите правила на играта, акцентира " Росийская газета ".

Повечето страни от НАТО подвигат разноските си за военни потребности, сочи отчет на алианса от 10 юли, представен в " РБК ".

Според данните в документа отбранителните разноски на всички страни от пакта през 2017 година демонстрират нарастване в непрекъснати цени от 2010 година с към 3,34 на 100, а в настоящи цени - с 5,15 %. През 2018 година се чака военните разноски на страните от НАТО в настоящи цени за пръв път от 2011 година насам да надвишават 1 трилион $, прибавя вестникът.

Тази пролет Стокхолмският интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ) заяви, че военните разноски на Русия през 2017 година са намалели за пръв път от 1998 година По калкулации на института те са се свили с 20 на 100 спрямо 2016 година и са възлезли на 66,3 милиарда $, прибавя " РБК ".

Атлантическият съвет показва измежду дилемите на идната среща на НАТО координиране на политическите позиции сред страните сътрудници, отбелязва " Ведомости ". Политическите им различия засягат най-много връзките на Тръмп с трети страни, изключително с Русия и Китай. Но даже в случай че сътрудниците стигнат до единна позиция, няма никакви гаранции, че Тръмп ще се придържа към нея в договарянията с Путин идната седмица, цитира всекидневникът коментар на " Дойче веле ".

Поведението на Тръмп в Хелзинки доста ще зависи от това до каква степен отстъпчиви ще се покажат европейските сътрудници на Съединени американски щати по въпроса за повдигане на военните разноски и по други проблеми от кардинално значение за Щатите, счита аналитикът Тимофей Бордачов.

На брюкселската намира се чака решение на алианса да предложения Македония за член на " североатлантическото семейство ", написа " Комерсант ".

Дългоочакваната от Скопие стъпка стана допустима, откакто балканската република реши разногласието с Гърция за името си - тя ще се назовава Северна Македония. Високопоставен източник от основната квартира на НАТО посочи, че би трябвало да се изчака македонският референдум за преименуването. Той не изключи, че Москва ще се опита да повлияе на настройките в страната. Събеседник на " Комерсант " в съветското външно министерство не разяснява обвиняванията и сподели единствено, че те " към този момент не будят удивление, тъй като Русия в този момент постоянно е обвинена в нещо ", добавя вестникът.

В натовската среща ще взе участие и президентът на Украйна Петро Порошенко, поканен от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, написа " Политика сегодня ", като се базира на известие от Киев.

В коридорите на брюкселския конгрес се планува и тристранно съвещание Украйна-Грузия-НАТО. Порошенко ще заседава и с водачите на страните, подкрепящи задачата на блока в Афганистан, ще има също по този начин двустранни срещи с други участници.

Важен миг е, че Порошенко бе поканен на срещата по-малко от денонощие преди тя да стартира, акцентира " Политическая Россия ".

Обстановката на форума в Брюксел се обрисува извънредно напрегната, защото европейските страни са съществено разтревожени от желанието на Тръмп да понижи ролята на Съединени американски щати във финансирането на НАТО, разяснява онлайн изданието. Според него поканата за украинския водач може би се е забавила, до момента в който водачите на Европейски Съюз обмислят дали " да разиграят на срещата украинската карта за напън върху стопанина на Белия дом ".

Що се касае до Грузия, рано или късно тя ще влезе в НАТО, само че за момента членките на алианса не са стигнали до консенсус по въпроса, цитира " Взгляд " изказване на Йенс Столтенберг, предадено от грузинската телевизия " Първи канал " и РИА Новости.

Столтенберг даде обещание пактът " да дава на Грузия политическа и практическа " поддръжка и да приготвя страната за участие в НАТО, само че не можа да уточни съответни периоди, се споделя в материала.

Според съветския европеист Дмитрий Данилов, приказвал пред " Московский комсомолец ", Русия при всяко състояние ще участва във всички полемики на НАТО - пактът ще би трябвало да взема решение " по какъв начин да гради отсега нататък връзките с Русия от становище къде да минава салдото сред въздържане и разговор, какво да бъде това въздържане и какъв - този разговор ".

" Различията в европейските ползи нарастват, изгледите за водачество на Германия за следващ път са под въпрос. Не се знае по какъв начин ще се нарежда Лондон в границите на трансатлантическите връзки в триъгълника ЕС-НАТО-Великобритания. Всичко това основава сериозна обстановка на неустановеност (...) Решенията, които ще бъдат взети, ще ни обезпечат опцията за заключения по отношение на опциите или невъзможностите за стратегическо реструктуриране на алианса в бъдеще ", акцентира съветският политолог.

За Москва определящ миг ще бъде " до каква степен страните от алианса ще се спогодят да насочат тлеещия разговор Русия-НАТО (...) в градивно русло ", прибавя специалистът пред " Московский комсомолец ".

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР