Започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия.

...
Започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия.
Коментари Харесай

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия. В церемонията, която ще даде начало на построяването на интерконектора, ще вземат участие президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич, министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Дедович, както и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов. 

Интерконекторът сред България и Сърбия е основен за района, измежду газовите планове от интерес за Европейския съюз, а градежът е финансиран и от Механизма за свързване на Европа. Очаква се построяването на газовата връзка да разнообрази източниците и маршрутите на доставка на синьо гориво за страните в района, и да обезпечи достъп на Сърбия до природен газ през Южния газов кулоар и терминала за втечнено синьо гориво край гръцкия град Александруполис. 

Газопроводът е с обща дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Строежът на трасето в Сърбия стартира преди година и се чака то да бъде готово тази есен. 

До края на 2023 година се чака да бъде приключен и българският сектор. Той стартира от Нови Искър край София през Перник до Калотина и продължава на сръбска територия до Ниш. Очаква се потенциалът на газовата връзка да бъде милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно с опция и за реверсивен поток.  

Според прогнозите разноските за построяването на газовата връзка на българска територия ще бъдат над 76 милиона евро. Средствата ще бъдат обезпечени посредством безплатно финансиране по европрограми, държавно обезпечен заем до близо 50 милиона евро и личен капитал на сдружението „ Булгартрансгаз “. 

В церемонията, която ще даде начало на строителството на газовата връзка на българска територия, ще вземат участие президентите Румен Радев и Александър Вучич. Преди това държавните глави на България и Сърбия ще проведат двустранна среща. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР